Манчестър Сити и Ливърпул предложиха така очакваното зрелище в дербито помежду си от 29-ия кръг на Висшата лига. Двубоят на „Етихад“ приличаше на бясна въртележка, но накрая завърши с разочароващо и за двете страни 1:1.

Точката не помогна кой знае колко на каузата на когото и да било – Сити вече е на 2 точки зад втория Тотнъм (и на 12 зад лидер Челси), докато Ливърпул със своите 56 е само на 4 пред петия Манчестър Юнайтед, който на всичкото отгоре е с два мача по-малко. Това значи, че потенциално мърсисайдци могат да загубят мястото си в топ 4, ако „червените дяволи“ спечелят отложените си двубои срещу Манчестър Сити и Саутхемптън.

В първите си минути мачът не можеше да се похвали с особени достойнства, тъй като сериозният дъжд затрудни и двата отбора. Едва с отслабването му започнаха да се редят и интересните ситуации.

Сити първи отправи предизвикателство, като в 20-ата минута Кевин де Брюин даде добра топка вляво за Лерой Сане. Германецът остана ек на ек срещу Натаниъл Клайн в наказателното поле, преодоля го и от малък ъгъл шутира към вратата. Вратарят Симон Миньоле изби, а топката отиде право у Давид Силва, който от 9-10 метра стреля на сантиметри покрай горния десен ъгъл.

Ливърпул отвърна две минути по-късно, когато Джон Стоунс загуби топката в собствената си половина, а Садио Мане тръгна да пробива сам срещу вратаря. Николас Отаменди застигна сенегалеца и го разбалансира, а той реши да търси евтина дузпа, с което улесни Уили Кабайеро при спасяването.

Сити направи немислим пропуск в 39-ата минута след нови чудесни действия на Сане отляво. Германецът използва скоростта си, за да мине покрай Клайн и Жоел Матип, след което пусна подканящо центриране по тревата. Рахийм Стърлинг вече чакаше пред празната врата, когато Джеймс Милнър го връхлетя отзад и му попречи с шпагат, а последвалият шут на Фернандиньо облиза външната страна на мрежата зад лявата греда.

В другия край на игрището Роберто Фирмино предизвика страхотно спасяване от Кабайеро с диагонален фалцов удар от малък ъгъл. При последвалия корнер Адам Лалана се възползва и отправи точен изстрел, който Кабайеро отново спаси. До края на полувремето имаше още една критична ситуация пред вратата на аржентинеца, при която Стоунс блокира отблизо шута на Матип.

Второто полувреме започна по перфектния начин за гостите, които получиха дузпа още в 50-ата минута. Гаел Клиши беше виновникът, тъй като се подхлъзна, а това позволи на Роберто Фирмино да овладее в наказателното поле. Клиши опита да компенсира за грешката, но само връхлетя брутално върху бразилеца. От бялата точка безпогрешният Джеймс Милнър продължи серията си с хирургически шут до дясната греда.

Десетина минути по-късно Фирмино имаше чудесна възможност да шутира по диагонала, като Кабайеро успя да избие в корнер.

Сити постепенно увеличи оборотите в предни позиции, а защитата в червено веднъж изпусна Серхио Агуеро и плати цената. В 69-ата минута Кевин де Брюин получи отдясно и центрира по тревата към близката греда, където Рагнар Клаван не успя да стигне аржентинския нападател, за когото бе детска игра да отбележи – 1:1.

Попадението вдъхнови „гражданите“ и четвърт час преди края само малшансът ги лиши от втори гол. Сане и Агуеро матираха отбраната на Ливърпул с чудесна комбинация в пеналта, при която германецът с пета остави съотборника си сам срещу вратаря. Агуеро опита да финтира Миньоле и загуби равновесие, а последвалият карамбол отведе кълбото до Де Брюин. От 6-7 метра белгиецът стреля без забавяне и нацели левия стълб.

Мърсисайдци отвърнаха с още по-фрапиращ пропуск в 80-ата минута. Джорджинио Вайналдум метна страхотна топка над защитата на Сити и дефакто задължи Фирмино и Адам Лалана да отбележат. Бразилецът веднага пусна към Лалана, който обаче на няколко метра пред голлинията се размина комично с топката.

Две минути по-късно напрежението се пренесе пред вратата на гостите. Давид Силва с технично копване успя да изведе Рахийм Стърлинг сам срещу Миньоле, който излезе да боксира. Играчът на Сити успя да чукне кълбото покрай него, но не и да го насочи в очертанията на вратата.

В 87-ата минута и Кун Агуеро изтърва изгоден шанс за домакините от близко разстояние, като стреля покрай лявата греда. Далеч по-непростим беше пропускът на аржентиенца в първата минута на продължението, когато Де Брюин му сервира перфектно центриране на границата на вратарското поле. Агуеро засече от воле и нетипично изпрати кълбото високо над целта.

Така ситуацията на върха в класирането е следната - Челси води с 69 точки, следван от Тотнъм с 59, Манчестър Сити с 57 и Ливърпул с 56. От всички изброени единствено "червените" са пълен брой от 29 изиграни двубоя, което означава, че скоро изоставането им от първите три може да се увеличи.