Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола призна, че не е очаквал тимът му да се намира на позицията, в която е в момента, преди последния кръг от Висшата лига за сезон 2018/2019. Испанският наставник добави, че защитата на шампионската титла зависи само и единствено от неговите момчета, които трябва да покажат невероятна психическа устойчивост срещу Брайтън.

В неделя всичките 10 срещи от 38-ия кръг ще се играят по едно и също време, като все още не е ясно кой измежду Сити и Ливърпул ще триумфира с трофея. „Гражданите” са първи с актив от 95 точки, докато мърсисайдци изостават само с 1 зад тях. Това задължава манчестърци да постигнат победа при визитата на „Амекс Стейдиъм”, защото всеки друг развой оставя вратичка на Ливърпул да открадне трофея (стига, разбира се, „червените” да победят гостуващия Уулвърхемптън).

Гледайте от 17 часа на 12 април, неделя, сблъсъка между Брайтън и Манчестър Сити пряко в ефира на NOVA SPORT. Проследете развитието и на другия мач с отношение към трофея - Ливърпул срещу Уулвърхемптън - по DIEMA SPORT и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

През януари тази година Ливърпул беше лидерът и бе отворил дистанция от 7 точки пред Сити, а при гостуването на „Етихад” една победа можеше да тласне Юрген Клоп и момчетата му още по-далеч напред. Сити обаче победи с 2-1 – нанасяйки единствената дотук шампионатна загуба на Ливърпул – и съкрати аванса до 4 пункта. Това беше първата от 13-те поредни победи на „гражданите”, които им позволиха да вземат минимално преимущество в точките.

„Първо и преди всичко – истинска мечта е да се намираме в такава позиция. Не очаквах да бъдем тук, когато изоставахме със 7 точки зад Ливърпул. Не вярвах, че ще се озовем в настоящото си положение”, коментира Гуардиола.

„Затова казвам, че живеем в една сбъдната мечта. Показахме много неща в хода на сезона, но сега е големият момент да докажем колко добре сме се справили. Имаме възможността да станем шампиони, ако спечелим нашия мач. Това ще бъде нашата задача.”

През следващия уикенд Сити има и още един двубой – финал за ФА Къп срещу Уотфорд, което отваря възможността за требъл. Дотук Сити вече спечели Купата на Лигата, надигравайки Челси във финала.

„Ако можем да станем шампиони за втора поредна година, ще бъде хубаво, но това няма да промени много ситуацията в клуба. Фактът е, че се представихме невероятно добре през целия сезон във всички турнири, а сега ни остават 2 мача – 2 финала – за 2 отличия.”

„Трябва да бъдем силни психически, знаейки колко трудно ще ни бъде. Ще е тежко и всичко зависи от това как ще реагираме дори да изпаднем в лош момент. Трябва да се опитаме да играем добър футбол.”

„Фокусираме се върху мача и върху начина, по който искаме да играем, като избягваме да се тревожим твърде много за останалото. Ако в хода на мача се натъкнем на проблеми, трябва да останем спокойни и да помислим как да се справим. Може и да се наложи в последните 5, 10 или 15 минути да атакуваме като луди.”

„Преди да се стигне дотам обаче ние имаме своя план и трябва да се придържаме към него. Това правехме цял сезон. Когато станахме шампиони през миналия сезон 5 мача преди края, беше по-лесно. Сега отново е хубаво, истинска привилегия. Намираме се в тази позиция, защото постигнахме толкова много победи във финалния етап от сезона. Победихме 13 пъти поред, сега трябва да го сторим още веднъж. Виждам, че отборът е спокоен, тренира добре и се усмихва. Всички са напълно фокусирани”, допълни Гуардиола.