Пеп Гуардиола няма обяснение защо Рияд Марез би дузпата срещу Астън Вила, а не Ерлинг Халанд, който е титулярният изпълнител на 11-метровите наказателните удари за "гражданите" този сезон. Испанският специалист призна, че не е доволен от случилото се и ще говори с играчите.
 
"По принцип, Ерлинг е титулярният ни изпълнител. Такива бяха и моите указания, но Рияд реши да бие, Родри също беше замесен. Не знам точно какво се случи. Ще говоря с тях. Харесва ми, когато няколко играчи имат желание да бият дузпи, но нашият титулярен изпълнител продължава да бъде Ерлинг", заяви Гуардиола. 
 
Преди дузпата Родри взе топката от ръцете на Марез, след което последва кратка дискусия, в която бе включен и Илкай Гюндоган, за това кой да изпълнява наказателния удар. Халанд също бе в близост до ситуацията, но в крайна сметка алжирецът се нагърби с отговорността и направи 3:0 за Манчестър Сити.
 
Статистиката на Сити от бялата точка при Гуардиола не е особено убедителна, но от лятото насам Халанд вкара и четирите си дузпи за "гражданите", като е пропуснал само две в цялата си кариера до момента.