Пеп Гуардиола заяви, че Манчестър Сити не може да си позволи да приоритизира Купите за сметка на вътрешния шампионат.

„Гражданите“ изостават от лидера Ливърпул на 16 точки, след като „червените“ надиграха у дома Манчестър Юнайтед в дербито на 23-ия кръг, а „небесносините“ стъпиха накриво у дома след равенство срещу Кристъл Палас. Сити са все още в Карабао Къп и ФА Къп, както и в Шампионската лига, но Гуардиола отказва да жертва Премиършип за тези надпревари, независимо че признава, че тимът се бори за второто място в класирането.

„Да, мотивацията е да приключим втори в подреждането, да се подобряваме с всеки ден за елиминационните срещи в останалите три турнира, в които участваме. Трябва все още да има нещо в нас, което да ни накара да продължим напред и да се развиваме. Не може да играеш добри мачове за Купите, когато не се движиш добре във вътрешното първенство. Не става въпрос един ден да си зле, а на другия да си добре. Трябва да запазим колкото се може по-високи стандартите в играта си“, започна той на днешната си пресконференция преди гостуването на Шефилд Юнайтед.

Испанският специалист защити и централния бранител Джон Стоунс, който стана обект на критики след равенството с Палас в събота. „Не беше справедливо. Заставам твърдо зад него. Все има върхове и спадове в кариерата. Знаем колко качествен играч е той“. Стоунс е под въпрос за визитата на Шефилд Юнайтед заради проблем в крака, докато Бенжамен Менди също може да пропусне гостуването на „остриетата“ заради „мускулна умора“. Двубоят ще дойде по-скоро от предвиденото за Аймерик Лапорт, който е извън игра от август насам с травма на коляното, но Гуардиола разкри, че централният защитник се чувства по-добре с всеки изминал ден. Шефилд е седми в таблицата и предизвика много главоболия на Сити в първия двубой между двата състава на „Етихад“ миналия месец, когато отстъпи с 0:2.

„Изключително впечатлен съм. Когато хората казват, че може да се подобриш, наблюдавайки други мачове, тимове и мениджъри, това е случаят. Тяхната позиция в таблицата не е случайна. Видяхме го преди няколко седмици. Възхищавам им се за начина, по който играят. Те са със същия мениджър и голям процент от играчите, които бяха в Първа лига и Чемпиъншип, и сега във Висшата лига. Харесва ми. Като мениджър виждаш някои отбори, където може да се подобриш – те са определено един от тях“, не спести суперлативите си по адрес на съперника Пеп. /БГНЕС