Серията от четири мача без победа на Манчестър Сити даде храна за размисъл на мениджъра Пеп Гуардиола, който каза, че ще използва предизвикателството да ги измъкне от сегашното им затруднение, за да докаже на себе си, че е добър мениджър.

Три равенства и поражение в средата на седмицата от Астън Вила (0:1) направиха требъл победителя от миналия сезон Сити да изостава с шест точки от лидера Арсенал, след като беше начело в класирането преди месец.

„Мисля, че за всички в клуба е добре това, което ни се случва сега. Необходимо е да живеем така. Дълго време се говореше за това колко сме добри“, каза Гуардиола.

„Може би имаме нужда от това. Ужасно е, ние сме непобедими и сега не сме в състояние да спечелим нито един мач. В големите моменти го осъзнавах. Първо за себе си, имам нужда от това предизвикателство, за да докажа, че съм добър мениджър. За играчите това е добро предизвикателство, че Астън Вила беше на километри от всички нас... И сега може да не се класираме за Шампионската лига следващия сезон“, добави испанецът.

Сити ще има възможността да се върне на победния път в неделя, когато гостува на новака във Висшата лига Лутън Таун, който е 18-та позиция със само две победи.

Мениджърът на Лутън Роб Едуардс описа Сити като „най-добрия отбор в света“, но Гуардиола е наясно, че пътуването до „Кенилуърт Роуд“ не е лесна задача, след като Ливърпул завършиха наравно, докато Арсенал се нуждаеше от победен гол дълбоко в добавеното време.

„Те се справят наистина, наистина добре за начина, по който играха. Топ клубове и отбори като Арсенал и Ливърпул се бориха да спечелят, така ще бъде и за нас.

Когато печелите мачове, вие сте най-добрият отбор в света. Когато не печелите, това е криза“, завърши Пеп Гуардиола.