Фил Фодън се появява само спорадично в титулярния състав на Манчестър Сити от подновяването на сезона след Световното първенство през 2022 г. Последният път, когато полузащитникът игра цели 90 минути за  "гражданите" беше срещу Брентфорд през ноември.

Обяснявайки нередовността на Фодън, Пеп Гуардиола предположи, че добрата форма на Рияд Марез и Джак Грийлиш по фланговете е държала английския национал далеч от стартовите 11.

"Фодън положи невероятни усилия, играеше с болка и стигна в момент, когато каза: "Пеп, не мога повече", така че трябваше да си почине. Дадохме му седмица или две почивка и след това Рияд Марез показа най-добрата си форма за сезона, а Джак Грийлиш направи крачка напред също.

"Ако казвате, че нямам доверие на Фил, забравете за това. Фил е нашият диамант. Той трябва да бъде себе си. Виждал съм други играчи, по-добри от него на моменти след Световното първенство. Казвам му, че е толкова млад, следващият сезон е нов. Ако изпуснете малко този сезон, това е абсолютно нормален процес. Въпросът е как ще се справите с това. Той тренира като животно, просто трябва да продължи", сподели Гуардиола.

Фодън стартира само в един от последните три мача за своя клуб във Висшата лига и отново беше оставен на резервната скамейка срещу РБ Лайпциг в първия кръг от 1/8-финалите на Шампионската лига в средата на седмицата.