Съботният ден във Висшата лига определено ще е натоварен откъм градски дербита. И ако всички погледи съм насочени към футболния трус в Манчестър, който може да реши титлата още днес, то 33-ия кръг стартира с двубой между Евертън и Ливърпул.

Насладате се на сблъсъка Евертън-Ливърпул от 14,30 часа пряко в ефира на DIEMA SPORT 2, онлайн на GONG PLAY и PLAY DIEMA XTRA!

Минаха точно 7 години, 5 месеца и 21 дни, откакто „карамелите” за последно успяха да спечелят двубой срещу далеч по-именития си местен съперник. Като се има предвид, че головете тогава бяха отбелязани от Тим Кейхил и Микел Артета – и двамата от доста време не са част от „карамелите”, става ясно от колко дълго „синята част” на града жадува да постави прът в колелото на „червените”.

Сега Евертън има повече от сериозен шанс да сложи край на сушата, тъй като се очаква мениджърът Юрген Клоп да заложи на силно променен състав заради европейските ангажименти на отбора си. През седмицата Ливърпул спечели с 3:0 над Манчестър Сити в първи четвъртфинален мач от Шампионската лига, а реваншът само след дни. В срещата на „Анфийлд” Мохамед Салах отбеляза гол, даде асистенция и получи лека травма, което навежда на мисълта, че здравето на голмайстора във Висшата лига (28 попадения) няма да бъде рискувано днес. Според повечето медии в Англия на терена няма да видим и друга от звездите на Ливърпул – Роберто Фирмино, който също бе сменен рано в срещата срещу „гражданите”.

Прогнозите сочат, че Доминик Соланке и Дани Ингс ще заемат местата на двамата сред титулярите, преболедувалият вирусна инфекция Джорджинио Вайналдум ще се присъедини към Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър в халфовата линия, където Ливърпул определено има недостиг след травмите на Емре Джан и Адам Лалана. Говори се също така, че десният  краен защитник Натаниъл Клайн би могъл да запише първи минути през сезона.

Колкото до Евертън, има основания да се предполага, че "карамелите" на Сам Алърдайс могат да излязат в изключително офанзивен вид. Капитанът Уейн Рууни може би ще бъде върнат да играе като халф, а на терена освен него се очаква да намерят място Тио Уолкът, Яник Боласие и новият централен нападател Дженк Тосун.

Естествено точките в тази среща са важни за „червените”, които имат амбиция да догонят втория в подреждането Манчестър Юнайтед. Манчестърци имат 68 точки и мач по-малко, докато Ливърпул е на третата позиция с 66. Четвъртият Тотнъм също дебне за своя шанс с 64 точки и среща по-малко.

Ако Ливърпул не загуби днес, ще постави нов рекорд за серия без поражения в сблъсъците срещу Евертън (16 поредни мача). В 7 от последните си 8 визити на „Гудисън” „червените” откриват резултата, като в 4 от тези случаи стигат и до победата. Евертън от своя страна не е успявал да постигне обрат при подобна позиция от декември 1992 година. Всъщност откакто за последно победиха Ливърпул на „Гудисън”, „карамелите” са спечелили само 4 от възможните 24 точки (0 победи, 4 равенства, 2 загуби) в дербито на свой терен.