Финалът на най-престижния европейски клубен турнир Шампионската лига може да се играе отвъд Океана в бъдеще. Това предвиждат плановете за нов формат на турнира. Промените трябва да влязат в сила през 2024 година и да бъдат валидни за период от девет сезона. Като един от вариантите е бил предложен мегаполиса Ню Йорк, пише "Sun".

В плановете влиза участието на 36 отбора в същинската фаза на Шампионската лига, а изиграването на финала в американския мегаполис е свързано с търсенето на нови спонсори.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин намекна за подобна възможност още при избирането си на поста през 2016 г. След това обаче той видимо се отказа от идеята. Словенецът наскоро потвърди, че няма промяна в плановете и следващите финали на турнира ще се проведат в Истанбул (2021), Санкт Петербург (2022), Мюнхен (2023) и на „Уембли“ (2024 г.).

След това обаче ще настъпи промяна във формата и броят на отборите в същинската фаза ще бъде увеличен от 32 на 36. Два от допълнителните четири отбора ще получат право на участие благодарение на т.нар. „Исторически коефициент“. Това ще бъде своеобразен заден вход за традиционни европейски грандове, които не са успели да се класират чрез представянето си в първенството.

Според новите планове всеки отбор ще играе по 10 мача в груповата фаза и ще се използва т.нар. Швейцарска система, където за всеки тим ще се наложи да играе срещу изтеглени чрез жребий съперници от неговата група. Самите групи ще бъдат намалени като количество, но ще се увеличи броят на отборите в тях.

Най-силните осем отбора ще се класират за 1/8-финалите, а останалите осем участника ще бъдат определени чрез плейофи. Увеличеният брой на тимовете ще доведе до нови финансови изисквания, а това ще наложи търсенето на спонсори.

Именно затова може да се наложи финалът да се играе в Ню Йорк, където са най-едни от най-богатите фирми и потенциални инвеститори в Шампионската лига, както и местните телевизионни компании.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.