Отборът на Ливърпул допусна грешна стъпка в борбата за титлата на Англия, след като завърши 0:0 в градското дерби срещу Евертън. По този начин Висшата лига има своя нов лидер след 29 кръга, а той е Манчестър Сити. „Гражданите” са с актив от 71 точки, докато „червените” остават втори със 70 точки. Нулевото равенство донякъде е логично с оглед представянето на двата отбора, въпреки че гостите имаха повечето положения в срещата, но те не бяха достатъчни да преодолеят Пикфорд. Голямата звезда на Ливърпул – Мохамед Салах, на два пъти имаше шанс да отбележи попадение, след като на два пъти остана очи в очи срещу стража на Евертън, но и при двата пъти се провали категорично. 

По този начин продължава хаотичното представяне при резултатите на Ливърпул, които в последните шест мача в Англия имат четири равенства и две загуби. 

Мениджърът на Евертън Марко Силва приветства обратно в състава Курт Зума, който изтърпяваше наказание и ще е партньор на Майкъл Кийн в центъра на защитата. Другата промяна от мача с Кардиф е, че Бернард стартира вместо Ричарлисон.

Юрген Клоп прави само една промяна, като капитанът Джордан Хендерсън заменя Джеймс Милнър, който остава на пейката. Роберто Фирмино е част от групата на Ливърпул, но също е резерва след травмата, която получи срещу Манчестър Юнайтед.

Срещата започна във вихрено темпо, като Ливърпул опита да наложи натиск върху своя опонент. "Карамелите" стояха добре прибрани в първите пет минути и разчитаха да изненадат противника на контраатаки. Евертън създаде акция в шестата минута, а Бернард центрира отляво към Майкъл Кийн. Защитникът на Евертън се извиси, ала се размина с топката, а тя падна в Тио Уолкот. Бившият халф на Арсенал не овладя добре, а също така извърши фаул, който му осигури жълт картон.

В 14-ата минута Джордан Хендерсън подаде много добре към Мохамед Салах, но Колман изчисти в тъч, спирайки опция за шут на египтянина. Той отново получи топката, финтира на дваж Курт Зума и отправи изстрел към вратата, но Пикфорд улови.

Евертън Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

"Карамелите" опитаха да контрират пресата на Ливърпул и им се получаваше на няколко пъти, като най-търсените зони бяха на бековете на "червените". В 18-ата минута Фабиньо потърси Върджил ван Дайк на далечната греда, но пасът дойде малко дълъг за снажния бранител на "червените" - аут. В 22-ата минута Александър-Арнолд направи внушаващ рейд през центъра и си отвори място за изстрел. Топката спря в ръката на Курт Зума в наказателното поле на Евертън, но тя бе прилепена до тялото на бранителя и реферът Аткинсън нареди играта да продължи. 

Ван Дайк: В Евертън се радваха на 0:0, сякаш са победили

В 28-ата минута Евертън направи грандиозна грешка, а Салах остана очи в очи с Джордан Пикфорд. Египтянинът стреля, но английския вратар реагира по страхотен начин и изчисти топката. Последва удар на Садио Мане, но защитата на „карамелите” се справиха. Седем по-късно Мохамед Салах проби отдясно и се завъртя край Люка Дин. Достави пас по земя за Джини Вайналдум, а холандецът не успя да нанесе точен удар, след като Кийн го блокира – корнер. При последвалия ъглов удар не последва нищо значимо за гостите.

В 39-ата минута дойде време за първия изстрел на Евертън посока вратата на Ливърпул. Той бе дело на Тио Уолкот, а топката се спря от диагонала на втория етаж в трибуните на „Гуудисън Парк”. Две по-късно Андрю Робъртсън центрира на далечната греда за Александър-Арнолд, ала Люка Дин направи феноменална пресечка на топката и предотврати удар към вратата на Пикфорд. 

В 52-ата минута Евертън сътвори първото си грандиозно положение в мача. Доминик Калвърт-Люин се извиси след ъглов удар и насочи топката към вратата, но Алисон Бекер улови топката пред голлинията си. Миг по-късно Александър-Арнолд стреля добре от свободен удар, но този път дойде ред на Пикфорд да прави спасяване. Пет по-късно Жоел Матип мина като на шега през куп футболисти на Евертън и пусна в коридор за Салах. Звездата на „червените” пое „тежко” топката, а това даде възможност на Майкъл Кийн да се намеси във вратарското наказателно поле и опасността бе неутрализирана.

30 снимки

В 65-ата минута Ливърпул създаде скоростно нападение. Фирмино се озова вдясно и центрира на далечната греда, където Мане скочи и стреля с глава, но ударът не бе точен. В 69-ата минута Ван Дайк свали великолепно топката след свободен удар и я прати към Фабиньо. Опорният полузащитник можеше да стреля отблизо, но вместо това реши да овладява, което пък даде възможност на Колман да се намеси и да изчисти в корнер. В 74-ата минута резервата за "карамелите" Ричарлисон пусна хубав пас по земя отдясно за Бернард, но бразилецът не успя да засече топката, разминавайки се с нея.

Постепенно Евертън се прибра в своята половина, докато Ливърпул трудно намираше шансове да пробият средния "блок" на домакините. В 84-ата минута Жоел Матип бе намерен след центриране от ъглов удар, но камерунският бранител на гостите прати топката аут. Това обаче бе и последното по-интересно нещо в срещата, като този път Ливърпул нямаше шанса да победи големия си съперник, за разлика от първия мач, когато Джордан Пикфорд дари "червените" с успеха.

Ливърпул (4-3-3): Алисон, Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън – Джордан Хендерсън /к/, Фабиньо, Джорджинио Вайналдум (63' - Джеймс Милнър) – Садио Мане (84' - Адам Лалана), Мохамед Салах, Дивок Ориги (63' - Роберто Фирмино)

Мениджър: Юрген Клоп

Евертън (4-2-3-1): Джордан Пикфорд – Шеймъс Колман, Майкъл Кийн, Курт Зума, Люка Дин - Гана Гей, Морган Шнайдерлен (79' - Андре Гомеш), Тио Уолкот (59' - Ричарлисон), Гилфи Сигурдсон, Бернард – Доминик Калвърт-Люин (74' - Ченк Тосун)

Мениджър: Марко Силва

Стадион: "Гуудисън Парк", Ливърпул

Съдия: Мартин Аткинсън