Ливърпул изпусна съвсем заслужен успех в дербито на Мърсисайд с Евертън на своя стадион "Анфийлд". Битката завърши наравно 1:1, като "карамелите" изковаха точката при може би единствената си смислена атака за целия мач. 

Мохамед Салах с невероятен шедьовър откри резултата малко преди почивката, а огромни пропуски се редуваха пред вратата на Джордан Пикфорд. И четвърт час преди края Уейн Рууни "червените" и със синята фланелка, като се разписа от дузпа, която беше доста спорна.

Но със спорна дузпа или не, "карамелите" определено загорчаха на съперника си и му измъкнаха сигурния успех. Огромни критики търпи и мениджърът на домакините Юрген Клоп, който пусна пет резерви в голямото градско дерби и в крайна сметка беше наказан за отношението си към този сблъсък. 

Германецът беше решил да даде почивка на Филипе Коутиньо и Роберто Фирмино, които бяха оставени на пейката след натоварванията през седмицата срещу Спартак Москва в Шампионската лига. Но това не се отрази на атомното нападение на тима му. 

Домакините тръгнаха смело напред от началото, но Мохамед Салах и Джеймс Милнър не успяха да намерят целта с далечните си удари. А когато трябваше, Джордан Пикфорд беше на мястото си и се намесваше великолепно. 

В началните минути натискът на "червените" беше огромен, а защитата на "карамелите" на моменти изпадаше в паника. Най-добър в изявите си в тази зона беше младият Джонджо Кени, но въпреки суматохата в отбранителния вал на съперника, домакините така и не успяха да се възползват. 

Алекс Окслейд-Чембърлейн и Мохамед Салах не спираха да пропускат, като трябва да се отбележи, че точен удар в първите 35 минути на този мач просто нямаше. А когато топката летеше опасно от центрирания, Пикфорд блестеше под рамката на гостите. 

Но и английският национал капитулира в 42-та минута, когато Мохамед Салах извади поредния трик от торбата с фокусите. Тогава египтянинът навърза трима защитници в наказателното поле, последователно в краката му паднаха Куко Мартина, Идриса Гей и Ашли Уилямс. 

Последва страхотен фалцов удар, който технично прелетя към далечната греда, направил абсолютно безпомощен Пикфорд и той само изгледа как топката се оплете в мрежата му за 1:0. 

При този резултат дойде и почивката, въпреки че в продължението на първата част Садио Мане се оказа на страхотна позиция в наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

След подновяването на играта Ливърпул продължи да напада, но пропускаше с лека ръка. В 49-та минута Мохамед Салах стреля с глава при едно центриране и топката мина на сантиметри в аут вдясно от вратата. 

Пропуските се редуваха един след друг, а въпреки че изоставаше в резултата, Евертън беше крайно безидеен в предни позиции. А Доминик Соланке, Садио Мане и Мохамед Салах не можеха да преодолеят Пикфорд. 

В 66-та минута Джо Гомес беше близо до отбелязването на втория гол в мрежата на "карамелите", но ударът му с глава от близка позиция прелетя малко над вратата и в крайна сметка статуквото се запази. 

Но така беше до четвърт час преди края на мача. Тогава гостите направиха една от малкото си смислени атаки, когато Уейн Рууни пусна филигранно към Доминик Калвърт-Люин в наказателното поле. 

Младокът беше застигнат от Деян Ловрен и след съприкосновение с него се строполи на земята. Останаха съмнения, че младежкият национал на Англия падна твърде лесно, но реферът беше непреклонен и показа бялата точка. От 11-те метра Уейн Рууни безпощадно щеше да скъса мрежата - 1:1. 

Леден душ сякаш заля момчетата на Юрген Клоп. Въпреки това, те се хвърлиха като бесни в предни позиции в последните минути на срещата. Натискът им обаче донесе предимно далечни удари и центрирания, при които Джордан Пикфорд се намеси. 

Най-близо до изравняването беше влезлият като резерва Филипе Коутиньо в 86-та минута, но ударът му от близка дистанция беше спасен от вратаря. В края и Деян Ловрен можеше да се реабилитира за огромната си грешка, но ударът му беше твърде силен. 

В крайна сметка повече голове не паднаха и Евертън отмъкна точка, въпреки че определено не заслужаваше такава. С този актив "карамелите" имат вече 19 точки на десетата позиция, докато Ливърпул остава четвърти с 30 точки. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Ливърпул: Симон Миньоле, Андрю Робъртсън, Рагнар Клаван, Деян Ловрен, Джо Гомес, Джеймс Милнър, Джордан Хендерсън, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Мохамед Салах, Садио Мане, Доминик Соланке;

Резерви: Лукас Кариус, Трент Алекзандър-Арнолд, Емре Джан, Филипе Коутиньо, Роберто Фирмино, Дани Ингс, Жоржиньо Вайналдум;

Евертън: Джордан Пикфорд, Джонджо Кени, Мейсън Холгейт, Ашли Уилямс, Куко Мартина, Уейн Рууни, Идриса Гей, Том Дейвис, Доминик Калвърт-Люин, Умар Ниясе, Гилфи Сигурдсон;

Резерви: Хоел Роблес, Фил Ягиелка, Майкъл Кийн, Аарън Ленън, Адемола Луукман, Морган Шнайдерлин, Никола Влашич.