Арсенал нанесе болезнено поражение на големия си градски враг Тотнъм в 12-ия кръг на Висшата лига, след като го надви с 2:0 у дома. Това бе едва третото поражение за „шпорите” от началото на сезона, а то ще се дискутира дълги и заради начина, по който паднаха головете във вратата на Уго Лорис.

Успехът съкрати дистанцията между съперниците във временното класиране. Арсенал събра 22 точки и временно излезе 5-и в подреждането, като изостава само на точка зад третия Тотнъм. Резултатът отваря и сериозен шанс пред лидера Манчестър Сити да увеличи дистанцията си пред „шпорите”, които са един от преследвачите.

Мачът на „Емиратс” стартира с лек валеж на дъжд и без кой знае колко много голови шансове в първите минути. Играта беше динамична, като атаките и на двата тима приключваха някъде около дъгите пред наказателното поле.  „Артилеристите” пробваха нещо като ранен териториален натиск, като още в 5-ата минута Александър Лаказет излезе на чудесна позиция след грешка в защитата на „шпорите”. На около 11-12 метра от вратата той завъртя пазача си с хубав финт, а после шутира безкрайно силно в небесата.

Тотнъм отвърна с опасна атака в 6-ата минута, при която един дълъг пас прехвърли лековато и Лора Кошчелни, и Ектор Бейерин. Хари Кейн пое топката и напредна при диагонала, като спря на няколко метра от вратарското поле. Нападателят финтира притичал защитник, след което шутира право в тялото на Петър Чех.

Постепенно гостите започнаха да поглеждат по-смело към вратата на „топчиите”. В 33-ата минута Бен Дейвис напредна отдясно и с пас по тревата намери Кристиан Ериксен в пеналта. Датчанинът съумя да шутира опасно през краката на съперников футболист, а Чех реагира навреме и с една ръка извади коварния изстрел към  близкия си долен ъгъл.

Три минути по-късно Арсенал поведе в резултата с първия си съмнителен гол. Домакините получиха пряк свободен удар отляво по атаката, а Йозил центрира към далечната греда. Там Шкодран Мустафи спечели въздушния дуел, отправяйки абсолютно неспасяем изстрел в горния десен ъгъл. Проблемът бе, че в момента на паса Мустафи бе с не повече от половин метър в засада, но въпреки това резултатът стана 1:0.

Само 6 минути по-късно „артилеристите” водеха вече с 2:0. Арсенал открадна топката в половината на съпеерника, а Бейерин изведе Лаказет в коридор отдясно. Французинът сви за връхлитащия Алексис Санчес, който първо овладя, след което забоде кълбото от упор в сглобката над Уго Лорис. И тук обаче гостите има защо да се чувстват ощетени, тъй като Лаказет беше отчетливо в засада.

След почивката събитията не се промениха кой знае колко. Тотнъм някак атакуваше без идея в предни позиции, докато Арсенал вече се оглеждаше за празни пространства, в които да развива контраатаки. При една от тях в 76-ата минута Санчес можеше да приключи всичко. Чилиецът получи на скорост и нахлу в наказателното поле с дрибъл, подминавайки няколко съперници. Вече очи в очи с Уго Лорис и от непосредствена дистанция той пробва шут в близкия ъгъл, който френският страж спаси с една ръка.

Тотнъм имаше страхотни предпоставки да направи финалните минути далеч по-интересни. В 82-ата минута Ерик Дайър скочи лъвски в наказателното поле и от остър ъгъл пробва да порази вратата на Петър Чех. Близката дистанция до вратата не се оказа проблем за опитния вратар – той показа светкавична реакция и отби кълбото встрани.

Вече в добавеното време Санчес пропиля нова възможност, изведен сам срещу вратаря на Тотнъм. Дейвинсон Санчес не успя да спре чилийския ас на Арсенал да овладее дълъг пас и да го подмине в наказателното поле. Лорис обаче вече бе съкратил дистанцията и това улесни спасяването, което запази крайния резултат.

В следващия кръг Арсенал гостува на Бърнли, докато Тотнъм приема Уест Бромич Албиън.  

АРСЕНАЛ – ТОТНЪМ 2:0

1:0 Шкодран Мустафи 36'

2:0 Алексис Санчес 41'

Арсенал: Чех, Кошчелни, Мустафи, Монтреал, Бейерин, Рамзи, Джака, Колашинац, Йозил, Санчес, Лаказет

Резерви: Мертезакер, Уилшър, Оспина, Йуоби, Уелбек, Найлс, Коклен

Тотнъм: Лорис, Санчес, Дайър, Вертонген, Трипиър, Сисоко, Дембеле, Ериксен, Дейвис, Али, Кейн

Резерви: Сон, Ворм, Йоренте, Фойт, Орие, Уинкс, Уолкър-Питърс

Рефер: Майк Дийн