Стадион „Емиратс“ на Арсенал ще бъде домакин на най-престижния шахматен турнир във Великобритания.

„London Chess Classic 2024“, спонсориран от XTX Markets, ще се проведе на дома на „артилеристите“ между 29 ноември и 7 декември.

В турнира ще участват осем от най-добрите гросмайстори в света, включително световната шампионка при жените Цзю Вънцзюн. Турнирът, който ще се проведе във формат „всеки срещу всеки“, има награден фонд от 50 000 паунда, но ще бъде временно прекъснат заради важен мач в календара на "артилеристите".

На 4 декември севернолондонският клуб ще приеме Манчестър Юнайтед у дома, което налага ден почивка за шахматния турнир. С изключение на този ден, теренът на клуба от Висшата лига ще се превърне в шахматна арена.

Осемкратният шампион на Великобритания по шах Майкъл Адамс ще се включи, заедно с настоящия шампион Гауейн Джоунс. В състезанието ще участват също Англия №1 Никита Витюгов и най-младият гросмайстор на Англия Шрейас Роял.

Стадион „Емиратс“ не е новост за събития извън футбола – той вече е бил домакин на концерти, гала вечери и дори риалити шоута. Въпреки това, стадионът не бе избран за Европейското първенство през 2024 г., като от Лондон бяха предпочетени „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ и „Уембли“.