Футболната асоциация на Англия планира да въведе лимит на чужденците, възползвайки се от напускането на Великобритания от Европейския съюз, но това решение естествено е породило недоволството от страна на ръководството на Висшата лига на Англия.

Ръководителите на Премиършип коментират плановете на ФА като радикални, спекулативни и не съответстващи на реалното положение. От Висшата лига се страхуват, че това нововъведение може да навреди на статуса на една от най-добрите футболни лиги в света и да отслаби английските отбори в Европа.

Футболната асоциация разглежда Брекзит като шанс да се увеличат английските играчи във Висшата лига и представя тези планове в 33 страници доклад. В този документ чиновниците твърдят, че сегашната система лишава националния отбор на Англия от "ключови играчи на ключови позиции в сравнение с другите европейски национални отбори".

Решението на проблема Футболната асоциация вижда в намаляването на бройката чужденци при картотекиране от 25 на между 13 и 17 души. По този начин организацията смята да се появяват в отборите "посредствени чужденци, които спират възможността да се развиват английските таланти и те трябва да стоят на резервната скамейка".

След Брекзит английските клубове повече няма да могат да подписват договори с играчи от Европейския съюз на възраст до 18 години. ФА от своя страна иска да увеличи необходимото число английски възпитаници при картотекиране от 8 до 12.

От ръководството на Висшата лига смятат, че сегашната ситуация не влияе върху резултатите на националния отбор на страната. Те смятат, че тези промени ще увеличат заплатата на английските играчи, ще направят английските отбори по-малко конкурентоспособни в европейските турнири, а също така ще попречат на клубовете от по-ниските английски дивизии да наемат млади таланти от Висшата лига.

Основният проблем за шефовете във Висшата лига е липсата на напредък за играчите на възраст между 18 и 21 години, което показва, че на 18 години английските футболисти получават същото време за игра като във Франция, Германия или Испания, но на 21 години те играят на професионално ниво 45 % по-малко.

Те предлагат този проблем да се реши чрез създаване на шампионат за втори отбор, който да замени съществуващото първенство за U-23, което ще позволи на младите играчи да се състезават по-често.

Висшата лига обещава да съди Футболната асоциация, ако се намали броят на чужденците при тимовите листа. Страните възнамеряват да водят преговори в близко бъдеще, за да намерят компромисно решение. Британското правителство изисква страните да разрешат конфликта и да намерят решение до април.