Финландският предприемач Томас Зилиакус оттегли предложението си да закупи Манчестър Юнайтед, окачествявайки решението на собствениците да отидат в трети кръг на наддаване „фарс“.

Зилиакус, катарският банкер Шейх Ясим и собственикът на Инеос Джим Ратклиф публично предадоха втори оферти на семейство Глейзър, но сега борбата за закупуване премина на трети етап. Зилиакус е основател и президент на новата социална медийна организация novaM Group и преди бе въвлечен в ХИК Хелзинки и хокейния шампион Джокерит.

69-годишният финландец сподели, че е оттеглил предложението си, защото борбата е преминала в трети кръг. „Забавянията ще затруднят нещата за всеки един нов собственик да изгради шампионски отбор за следващия сезон. Борбата се превръща във фарс, Глейзър нямат никакво уважение към клуба. Джим Ратклиф, Шейх Ясим и аз бяхме готови да преговаряме за сделка за закупуването на Юнайтед. Вместо това, Глейзър избраха да започнат нов кръг. Няма да участвам във фарс, който е създаден, за да максимализира печалбата за продавачите за сметка на Манчестър Юнайтед“, написа той в Туитър.

Зилиакус каза миналия месец, че иска да закупи дял в Юнайтед чрез XXI Century Capital – инвестиционна фирма, която е собственост на неговото холдингово дружество. Той обясни, че идеята му е другата половина да бъде купена от привърженици, които ще бъдат част от решенията в клуба. Шейх Ясим и Ратклиф се очаква да направят нови предложения, но допълнителното време за новите оферти означава, че е малко вероятно да се осъществи сделка за закупуването на „червените дяволи“ до края на настоящия сезон във Висшата лига.