Кое е най-тежкото за един отбор в Прмиършип, сигурно се питате? Не е дългият сезон, не е натоварената програма, не, не е нищо подобно! Най-тежкото нещо за един представител на елита е раздялата му с него. И не толкова, че ще е накърнена честта му, а защото означава почти сигурен финансов колапс. 

Тази съдба на практика сполетя Суонси във вторник. "Лебедите" паднаха в прекия двубой за оцеляване със Саутхемптън и само победа с 10:0 срещу Стоук Сити може да ги спаси в последния кръг. А това е мираж. 

Ето по какъв начин изпадането ще се отрази на отбор като Суонси, но на практика цифрите важат за всеки изпаднал от Висшата лига. Нека започнем първо с пропуснатите ползи. 

Всеки отбор от Премиършип се къпе в милиони от умопомрачителния договор за телевизионните права. Само за този сезон, в касата на "лебедите" са влезли 94 млн. паунда от това перо. Отделно, те получават базова сума от 12 млн. паунда за излъчените им мачове през кампанията. Ако те са повече от 10, всеки следващ носи допълнителни 1.2 млн. паунда на клуба. 

В случая със Суонси, директно излъчените двубои бяха 12, което означава стабилната сума от 14.4 млн. паунда. Отделно, че отборът получава 6 млн. паунда за 18-та позиция, на която вероятно ще завърши в края на сезона от наградния фонд на Премиършип. Към сумата добавяме и 5 млн. паунда от търговските приходи, разпределяни от Лигата за всеки отбор. 

Така приходите само за този сезон в елита надхвърлят 120 млн. паунда. И тук следва финансовата бездна, защото ето какво ще получи отборът в Чемпиъншип за следващия сезон:

От 94 млн. паунда от телевизионни права в Прмиършип, във второто ниво в Англия тази сума пада почти 45 пъти!!! До 2.084 млн. на сезон... Освен това с плаща солидарна вноска от 4.3 млн. паунда на клуб, а всеки излъчен директно по телевизията мач му носи по... 550 хил. паунда. Така сумата може да стане нещо от порядъка на 7-8 млн. паунда. 

Тук обаче идва и спасителната сламка за отбор като Суонси. За да намали финансовата пропаст между първото и второто ниво, Висшата лига въведе т.нар. "парашутни плащания" за изпадналите. Те ги получават, само ако са изкарали повече от един сезон в Премиършип и всъщност помагат много на отборите, защото ги получават в първите три години от "изгнанието" си във втория ешелон. 

За първата година процентът на вноската надхвърля 50% от парите, давани в Премиършип преди това. В случая на Суонси това би донесло допълнителни 53.35 млн. паунда. За втората година в Чемпиъншип сумата спада до 43.65 млн., а за третата и последна - до 19.4 млн. Затова, ако завръщането в елита не е бързо, финансовият колапс е огромен. 

Не на последно място, отборите в Англия зависят много от посещаемостта на мачовете си. А е доказано, че тя спада няколко пъти с изпадането, както и билетите поевтиняват. Това допълнително изяжда от бюджета на Суонси и ако "лебедите" не се върнат в елита веднага, може да рухнат финансово. Както се случи със Съндърланд, да речем...