През следващия сезон английската Висша лига ще бъде внимателно следена, за да се установи дали реферите калкулират точно спирането на мачовете, заяви президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино, цитиран от агенция ДПА.

Шефът на Съдийската комисия на ФИФА Пиерлуиджи Колина оглави усилията за намаляване на бавенето на играта на миналогодишното Световно първенство в Катар, а Международният борд на футболните асоциации (ИФАБ) сега иска същият критерий да бъде използван в състезанията по цял свят от 1 юли тази година.

Проучване на BBC, публикувано през седмицата, показа, че на мачовете от първия кръг в Катар са добавяни средно 11 минути и 8 секунди. Всички забавяния заради контузии, смени, празнуване на гол и проверка с ВАР трябва внимателно да бъде следени от съдиите.

„Видяхме доста непоследователно прилагане на правилата на играта, когато става дума за бавене на мачовете, а в някои първенства мачовете реално траят 50 минути, а в други около 60 минути“, каза Инфантино на пресконференция в Лондон.

“Ще следим първенствата по света и ще търсим диалог. Няма да променяме правилата на футбола и няма да има часовници, с които да се отчита бавенето на времето на мачовете“, добави той.

От ИФАБ също потвърдиха решението от годишната си среща през януари да отхвърли предложението за временни смени във Висшата лига, френската Лига 1 и американската Мейджър Лийг Сокър при съмнения за мозъчно сътресение при контузени футболисти.

 

БТА / Автор: Кремена Младенова