Борещият се за оцеляването си във Висшата лига Лийдс ще трябва да се справя с ново голямо предизвикателство - този път финансово. Оказа се, че йоркшърци са били задължени от ФИФА да изплатят 24,5 млн. паунда на бившия си футболист Жан-Кевин Огюстен, който записа само 48 минути игра за тима.

Френският нападател беше привлечен от РБ (Лайпциг) под наем през януари 2020 година с условието, че клубът ще трябва да го откупи през идното лято срещу 18 млн. паунда, ако в края на въпросния сезон тимът спечели промоция от Чемпиъншип във Висшата лига.

Тогава Лийдс изпълни целта си да влезе в елита, но после отказа да привлече Огюстен за постоянно. От клуба се оправдаха, че те са заслужили промоцията си на 17 юли, когато обаче договорът на футболиста за преотстъпването вече е бил изтекъл (30 юни). Това беше лятото след избухването на пандемията, заради което много от първенствата бяха удължени за през летните месеци.

Последва официална жалба от Лайпциг, която беше уважена, а двата клуба стигнаха до споразумение, според което англичаните ще платят 15,5 млн. паунда компенсация за нереализирания трансфер.

Паралелно с това обаче самият Огюстен заведе дело срещу Лийдс, претендирайки, че клубът му дължи въпросните 24,5 млн. паунда, което е общата сума от заплатите за заложения му предварително договор в тима за пет сезона.

Почти сигурно сега Лийдс ще обжалва пред Спортния арбитражен съд най-новото решение на ФИФА. Самият Огюстен пък вече е в Базел.