Футболните фенове в Англия ще бъдат подлагани на случайни проверки на COVID-19 статута им на стадионите в Англия през новия сезон, съобщават от Висшата лига. Те ще трябва да разполагат с доказателства за пълна ваксинация или отрицателен тест, даден до 48 часа преди мача.

Висшата лига обясни, че случайните проверки по различни места на стадиона са въведени, за да се избегне струпване на хора на отделни контролни пунктове. Привържениците ще бъдат задължени също да носят маски в закритите пространства и ще бъдат насърчавани да избягват контакти с непознати на или около стадионите.

"Въпреки че държавата постепенно открива всичко, правителството ясно подчерта, че пандемията не е приключила. Спазването на безопасност по мачовете също няма окончателно начертани насоки и правилата могат да бъдат променени в кратки срокове", гласи съобщението.

Премиерът Борис Джонсън вдигна ограниченията на 19 юли, а през миналата седмица броят на заболяванията се увеличи с 5 процента спрямо предходната. Случаите на положителни тестове в понеделник бяха 25,161. Сезонът във Висшата лига започва в петък с мача между Брентфорд и Арсенал.