Привържениците на Манчестър Юнайтед са притеснени, че техният любим отбор може да стане част от план за изчистване имиджа на спорта в Катар, съобщава международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“.

Миналия петък Шейх Джасим Бин Хамад Ал Тани потвърди за изпращането на оферта за закупуване на 100 процента от клуба. Източници, свързани с офертата, казват, че Шейх Джасим наддава като частно лице, без пряка или косвена подкрепа от катарската държава или суверенния фонд на страната.

Gulliver/GettyImages
37 снимки

Тръстът на привържениците на Манчестър Юнайтед пък вече излезе с официално изявление, изразявайки опасенията си относно собствеността на няколко клуба, включително и Пари Сен Жермен, който е притежание на „Катар Спортс Инвестмънтс“.

„Привържениците с право се притесняват, че смяната на собствеността на Манчестър Юнайтед вероятно ще бъде част от по-широка програма за измиване имиджа на спорта в Катар. Там блясъкът на футбола се използва за смяна на образа на страната, независимо от сериозните и системни нарушения на човешките права. Световното първенство в Катар дойде и си отиде. Ние все още чакаме реформи за подобряване живота на работниците мигранти в Катар, а позорните анти-ЛГБТ закони остават в сила. Свободата на словото и правата на жените все още са неприемливо ограничени“, заяви Питър Франкентал, директор по икономическите въпроси на „Амнести Интернешънъл“ във Великобритания.

Феновете на Ман Юнайтед призовават за затягане на правилата за собственост на клубовете във Висшата лига.