Брентфорд продължава да впечатлява с представянето си и стартира новата 2023-а година с категорична победа над Ливърпул с 3:1 в първи двубой от 19-ия кръг на английската Висша лига. Всичко започна в 19-ата минута, когато Ибрахима Конате си отбеляза автогол, а Йоан Уиса удвои преднината на лондончани в 42-ата минута. Алекс Окслейд-Чембърлейн намали в 50-ата, но Браян Мбемо вкара трети гол за домакините в 84-ата минута, с което оформи и крайния резултат.

Gulliver/GettyImages
97 снимки

Срещата ще се запомни и с трите отменени попадения за двата тима. Още през първата част две такива за „пчеличките“ не бяха зачетени, след като Уиса прати топката на два пъти във вратата на Алисон. През второто полувреме пък гол на Дарвин Нунес, който се отчете и с нов пропуск, също не беше зачетен. Мърсисайдци владееха повече топката и отправиха повече удари, но като цяло лондончани седяха много стабилно и не допуснаха много неприятни моменти пред вратата си.

По този начин Брентфорд, който не познава вкуса на поражението в шести пореден мач от първенството и е в серия и от два поредни успеха, се настани на седмата позиция с актив от 28 точки. Лондончани изостават само на два пункта от днешния си опонент, който е позиция по-нагоре с 28. Лондончани могат да се похвалят и с това, че в рамките на този сезон победиха още отбори като Манчестър Юнайтед и шампиона Манчестър Сити, а преди дни взеха точка и от Тотнъм.

БГНЕС / BGNES
36 снимки

Мърсисайдци пък изпуснаха чудесен шанс да се доближат максимално до четворката след издънките на Челси и Тотнъм от преди дни. В следващия кръг Брентфорд приема Борнемут, но преди това домакинства на Уест Хем в мач от третия кръг на ФА Къп. За мърсисайдци предстои гостуване на коварния Брайтън, но преди това приема Уулвърхемптън в турнира за националната купа.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гостите стартираха по-добре и бързо опитаха да наложат натиск. В третата минута Харви Елиът центрира отдясно в наказателното поле, а на далечната греда Върджил ван Дайк засече топката, но вратарят Давид Рая отрази. В крайна сметка беше отсъдена засада на нидерландеца.

Пет минути по-късно мърсисайдци бяха много близо до откриването на резултата. Тогава Мохамед Салах овладя добре топката в половината на домакините, задържа и тръгна към наказателното поле, след което изведе отлично в него Дарвин Нунес. Уругваецът елиминира Рая с едно докосване и стреля към вратата, но Бен Мий застана пред голлинията и предотврати сигурно попадение.

В 13-ата минута Виталий Янелт отправи слаб удар пред наказателното поле, който не се оказа проблем за вратаря Алисон.

Пет минути след това дойде и най-чистата ситуация за Брентфорд. Тимът на Томас Франк организираха мълниеносна контраатака, при която Йоан Уиса получи на центъра и веднага изведе отдясно в половината на Ливърпул Браян Мбуемо, който надбяга Ван Дайк, влезе в наказателно поле и стреля, но Алисон блокира в ъглов удар.

След неговото изпълнение обаче „пчеличките“ поведоха в резултата. Топката беше центрирана на първа греда, където топката леко  докосна Мий, а след това тя рикошира в левия крак на Ибрахима Конате и тя попадна в долния ляв ъгъл на вратаря – 1:0.   

Ливърпул опита да отговори и беше близо до изравняването в 24-ата минута. След центриране на Елиът отдясно в наказателното поле Нунес се опита да стреля акробатично, но неуспешно. Стигна се до разбъркване, а Алекс Окслейд-Чембърлийн триково с пета намери непокрития Константинос Цимикас отляво, който стреля моментално с левия крак, но Давид Рая спаси.

В 27-ата минута домакините отбеляза втори гол отново след изпълнение на корнер. Стигна се до сериозен карамбол в наказателното поле, а Йоан Уиса добута топката във вратата, но попадението не беше зачетено заради засада на нападателя, който дори беше отвъд голлинията.

Шест минути по-късно Окслейд-Чембърлйн шутира от дистанция, но слабо и право в ръцете на вратаря на домакините.

БТА / BTA
42 снимки

В 39-ата минута домакините отново помислиха, че са реализирали попадение, след като Мбуемо центрира от корнер, а Уиса бе оставен сам на втора греда, овладя на гърди и стреля към вратата, но топката рикошира в Бен Мий и попадна във вратата. Централният защитник обаче беше в положение на засада и голът не бе зачетен.

Само три минути след това обаче Уиса този път празнуваше своя гол, след като удвои резултата. Матиас Йенсен центрира отдясно в наказателното поле, а на далечната греда Уиса бе забравен от Трент Александър-Арнолд и с глава насочи топката към вратата. Алисон успя да играе с нея и я изби, но технологията на голлинията потвърди, че кълбото е преминало с пълния си обем – 2:0.

На почивката мениджърът на мърсисайдци направи тройна промяна. Той пусна в игра Наби Кейта, Андрю Робъртсън и Жоел Матип на местата на Харви Елиът, Константинос Цимикас и Върджил ван Дайк. 

Три минути след старта на втората част гостите пратиха топката във вратата, след като Тиаго Алкантара изведе отлично Нунес отдясно в половината на Брентфорд. Нападателят напредна и влезе в наказателното поле и прехвърли успешно Рая, но попадението беше отменено заради засада на уругваеца.

120 секунди по-късно Ливърпул все пак се домогна до гол. Александър-Арнолд центрира перфектно отдясно и качи топката на главата на Окслейд-Чембърлейн, който от границата на вратарското поле не остави шансове на Рая – 2:1. По този начин англичанинът ознаменува своят стотен мач за клуба във Висшата лига с попадение.

В следващите минути мърсисайдци продължиха да натискат, владееха повече топката, но така и не успяваха да застрашат сериозно вратата на лондончани.

Десет минути преди края на редовното време гостите имаха добър шанс да изравнят. Александър-Арнолд центрира от ъглов удар в наказателното поле, където Ибрахима Конате стреля с глава от добра позиция, но топката премина на сантиметри от дясната греда на Рая.

В 84-ата минута обаче Брентфорд реши всичко в мача с трети гол. Всичко тръгна от една загубена топка от страна на Наби Кейта в половината на домакините, след което последва дълъг пас за Браян Мбемо в половината на Ливърпул. Там Конате опита с тяло да блокира нападателя, който обаче го пребори, отне му топката и останал сам срещу Алисон го преодоля – 3:1.  

До края на двубоя Ливърпул така и не направи нищо, за да си тръгне с нещо повече и така стартира 2023-а година с изнендваща загуба.


FT | БРЕНТФОРД – ЛИВЪРПУЛ  3:1

1:0 Ибрахима Конате (автогол) 19'

2:0 Йоан Уиса 42'

2:1 Алекс Окслейд-Чембърлейн 50'

3:1 Браян Мбемо 84'

Висша лига, 19-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

БРЕНТФОРД (3-5-2)1. Давид Рая - 13. Занка ж.к., 5. Итън Пиннок, 16. Бен Мий - 30. Мадс Рурслеу Расмусен, 8. Матиас Йенсен, 6. Кристиан Норгард (к), 27. Виталий Янелт, 3. Рико Хенри - 19. Браян Мбемо ⚽, 11. Йоан Уиса ⚽

Резерви: 22. Томас Стракоша (вр), Мадс Бек Сьоренсен, 32. Тристан Крама, 14. Саман Годос, 7. Серхи Каньос, 35. Раян Тревит, 10. Джошуа Дасилва, 24. Микел Дамсгард, 23. Кийн Люис-Потър   

Мениджър: Томас Франк

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3)1. Алисон - 21. Константинос Цимикас, 4. Върджил ван Дайк (к), 5. Ибрахима Конате⚽, 66. Трент Александър-Арнолд - 6. Тиаго Алкантара ж.к., 3. Фабиньо, 19. Харви Елиът ж.к. - 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн ⚽, 27. Дарвин Нунес ж.к., 11. Мохамед Салах

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 43. Стефан Байчетич, 26. Андрю Робъртсън, 2. Джо Гомес, 47. Натаниел Филипс, 32. Жоел Матип, 17. Къртис Джоунс, 28. Фабио Карвальо, 8. Наби Кейта 

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Стюарт Атуел, Англия

Стадион: „Брентфорд Комюнити Стейдиъм“, Лондон, Англия