Втородивизионният английски Лестър Сити беше обвинен, че предполагаемо е нарушил правилата за финансов фейърплей на Висшата лига в последната си кампания преди изпадането, което означава, че може да бъде наказан с отнемане на точки през следващия сезон, съобщава Sky Sports.

Финансовите отчети на Лестър за миналия сезон, които трябва да бъдат публикувани скоро, ще покажат, че клубът е надхвърлил загубите от 105 милиона паунда, разрешени през предходните три сезона. Важно е да се отбележи, че Лестър не е изложен на риск от отнемане на точки конкретно за този сезон.

Сроковете, необходими за създаване на независима дисциплинарна комисия, която да разгледа случая и да вземе последващо решение, както и евентуалните обжалвания от страна на клуба, означават, че делото вероятно ще се проточи поне до лятото. „Лисиците“ обаче могат да започнат следващия сезон, в която и дивизия да се намират, с отрицателен брой точки, ако Висшата лига ги обвини и нарушението бъде доказано от комисията.

Източникът също така съобщава, че редица съперници на Лестър на върха в Чемпиъншип следят отблизо ситуацията и ще обмислят предприемането на действия, ако бъде доказано, че Лестър е получил нечестно предимство. „Лисиците“ вече избегнаха санкция от Футболната лига миналата сряда, въпреки последните им доклади, които сочат, че са на път да нарушат финансовите правила на Чемпиъншип преди края на сезона.

Миналата година Лестър отчете рекордна загуба от 92,5 милиона паунда за сезон 2021/2022, а следващите им сметки се очаква да покажат значителен дефицит, въпреки че продажбата на Уесли Фофана за 70 милиона паунда на Челси ще смекчи донякъде проблемите. След 36 кръга Лестър има 81 точки и води в Чемпиъншип, с три точки повече от Ипсуич. Първата тройка се затваря от Лийдс Юнайтед на родния национал Илия Груев-младши, който има 76 точки.