Кошмарният сезон за Челси на практика приключи. Лондончани проиграха и последния си шанс за трофей, след като паднаха с 0:2 на четвъртфиналите за ФА Къп от Евертън като гости и вече им остава да се борят в Премиършип за нещо по-добро от десетото място, на което са в момента. 

В палач на лондончани се превърна бившият им играч Ромелу Лукаку, който наниза и двете попадения в мрежата на Тибо Куртоа. Той реализира в самия край, та да няма и време за реакция от страна на предишните му съотборници. 

Но в последните минути се видя и изгряването на нов "канибал" на небосклона. Диего Коста захапа за врата Гарет Бари и логично беше изгонен, а сега може да изгори и за много дълго заради това провинение. Само две минути след това самият Бари сглупи и си изпроси червен картон, но това не се оказа фатално за амбициите на тима му и той е на полуфинал на "Уембли" през април. 

Мачът започна обещаващо с положения и пред двете врати. Още в 38-та секунда домакините можеха да открият, но ударът на Том Клевърли не се превърна в гол. Гостите отговориха веднага, като в третата минута изстрел на Уилиан прелетя високо над вратата от изгодна ситуация. 

Но това бяха единствените интересни моменти за дълъг период в мача. Последваха нервни минути с твърди влизания и напрежение. Диего Коста и Гарет Бари се захапаха здраво и си размениха тежки влизания, но всичко се размина само с жълт картон за испанския национал. 

Битката се пренесе в центъра, влизанията бяха твърди, а положенията - малко. Двата тима се събудиха едва в края на полувремето и дадоха подсказка какво интересно второ полувреме предстоеше. 

Иначе в 44-та минута Уилиан стреля над вратата от пряк свободен удар, а в продължението на първата част пак Том Клевърли беше замесен в последната ситуация за Евертън преди почивката, но пак стреля неточно. 

Така всичко се реши след почивката, а тя предложи изключително много емоции. В 58-та минута беше изпуснато най-чистото положение в този мач. То се откри пред Диего Коста, който се измъкна зад защитата на противника, преодоля и вратаря Хоел Роблес, но ударът му от малък ъгъл на празна врата мина успоредно на голлинията и топката излезе в аут. 

Постепенно домакините започнаха да играят по-настоятелно и имаха няколко хубави ситуации, но Рос Баркли и Ромелу Лукаку ги пропуснаха. Мачът вървеше в русло, в което не се виждаше как ще падне гол, но проблясък на магия от страна на Лукаку даде аванс на домакините. 

Това се случи в 77-та минута, когато бившият играч на Челси на практика сам преодоля цялата защита на предишния си тим, "счупи" кръста на Гари Кейхил, който се завъртя на 360 градуса около оста си, но не можа да докосне топката и така с мощен шут Лукаку прониза Тибо Куртоа за 1:0. 

Но това далеч не беше всичко и предстояха много вълнуващи последни минути. В 83-та минута белгиецът окончателно закопа бившия си отбор, като този път получи асистенция от Рос Баркли и след като беше изведен зад защитата, разстреля за втори път Куртоа - 2:0. 

Последваха обаче грозни сцени в края. Първо в 85-та минута Диего Коста се прояви като "вампир" и захапа за врата Гарет Бари, с когото имаха закачка още от първото полувреме. Реферът Майкъл Оливър го видя и го изгони повече от заслужено. 

Потърпевшият Бари само три минути след това си изпроси невероятно глупав червен картон за ненужно нарушение в центъра, но това не се отрази на крайния резултат и Евертън е на полуфинал, а Челси ще ближе рани в сезон без трофей, който просто трябва да доиграе.