Евертън победи Челси с 1:0 в мач от 12-ия кръг на Висшата лига и по този начин „карамелите“ спряха негативната си серия от разочароващи резултати в последните си мачове, а в същото време не позволи на „сините“ да се изкачат на първата позиция в класирането.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Двата тима стартираха агресивно и от самото начало на двубоя темпото на игра бе много високо. В 21-ата минута вратарят на гостите Едуард Менди направи грубо нарушение в наказателното си поле срещу Доминик Калвърт-Люин и главният съдия Джонатан Мос посочи бялата точка. Зад топката застана Гилфи Сигурдсон и с удар в долния десен ъгъл откри резултата.

Челси се опита веднага да реагира като три минути по-късно Рийс Джеймс стреля от пряк свободен удар, но Джордан Пикфорд се намеси решително.

Веднага след това отново бранителят опита да намери целта, но този път кълбото срещна десния страничен стълб.

Възпитаниците на Франк Лампард продлжиха с натиска си и в 28-ата минута Оливие Жиру свали в наказателното поле към Курт Зума, който отблизо стреля, но Джордан Пикфорд улови.

Пет минути преди края на полувремето Ричарлисон стреля в долния ляв ъгъл, но Едуард Менди отрази изстрела.

В началото на второто полувреме Мейсън Маунд нацели напречната греда след опит за прехвърлящ удар.

Евертън отговори малко по-късно с изстрел на Ричарлисон, но отново Едуард Менди се намеси решително.

В 63-ата минута домакините получиха нова дузпа, след нарушение на Бен Чилуел, но главният съдия Джонатан Мос разгледа ситуацията с ВАР и отмени наказателния удар.

Челси взе инициативата в следващите минути и Мейсън Маунт за втори път нацели една от гредите. Крилото стреля от пряк свободен удар, след което топката срещна десния страничен стълб. Това бе и последното по-сериозно положение пред една от двете врати.

По този начин Евертън се изкачи на седмата позиция в класирането с актив от 20 точки, докато Челси е трети с 22.