Евертън продължава да затъва и се е запътил към опасната зона в Премиършип с бодра крачка. "Карамелите" стигнаха само до 1:1 при гостуването си на новака Брайтън и облаците над мениджъра им Роналд Куман се сгъстиха още повече. Макар че трябва да са изключително радостни, че изковаха и една точка. 

"Чайките" играха далеч по-нахъсано от мултимилионната селекция на мърсисайдци и в крайна сметка изковаха попадение малко преди края. Антони Нокер отбеляза единственото попадение за тях шест минути преди края и задълбочи кризата у съперника. Но в последната минута Уейн Рууни изравни от дузпа и спаси поне равенството. 

Първата част беше доста скучна и не предложи доста емоции на феновете. Първият шанс беше едва в 19-та минута и беше за гостите, като тогава Доминик Калвърт-Люин стреля от границата на наказателното поле, но вратарят на домакините изби. 

Идриса Гей и Фил Ягиелка пробваха изстрели - първият от дистанция, а вторият с глава от вратарското поле - но бяха крайно неточни и не се стигна до чиста ситуация. Най-изгодната такава беше за домакините в 40-та минута, когато Дейви Прьопер пропиля от чиста ситуация. 

Второто полувреме по-хубавите възможности бяха за Брайтън. Стигна се до доста шансове пред Джордан Пикфорд, но той успяваше да се справи с всички изстрели към него от Люис Дънк, Антони Нокер и Дейви Прьопер. 

Но в 82-та минута английският национал нямаше какво повече да направи. Тогава Бруно Салтор проби в наказателното поле, центрира, първият удар беше избит от Пикфорд, но при добавката Нокер беше безпощаден за 1:0. В тази ситуация бившият играч на Манчестър Юнайтед Морган Шнайдерлин се въртеше като пумпал около автора на гола и не успя да стори нищо. 

След този развой Евертън се хвърли бясно напред. И натискът даде резултат в 89-та минута. Тогава Бруно Салтор незнайно защо заби един лакът в главата на Доминик Калвърт-Люин при борба за топката и съдията даде дузпа. От 11-те метра Уейн Рууни беше безпощаден и изравни. 

В последните секунди можеше да се стигне и до пълен обрат, но два поредни удара на Калвърт-Люин и Рууни бяха отразени от вратаря на Брайтън на сантиметри от голлинията и всичко свърши.