Нюкасъл Юнайтед няма предимство срещу съперниците си в английското първенство по футбол, заяви мениджърът Еди Хау след гласуването за забрана на трансфери под наем от саудитските клубове. Вотът не мина, след като събра 13 одобрения и остана само на едно от успех.

Освен на Нюкасъл, държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е мажоритарен собственик на големите четири клуба в страната Ал Итихад, Ал Ахли, Ал Насър и Ал Хилал. През лятото те привлякоха футболисти от ранга на Карим Бензема, Рубен Невеш, Рияд Марез, Садио Мане, Неймар и други.

Други клубове от Висшата лига също имат сходни връзки  из целия свят. Собствениците на Манчестър Сити са City Football Group, които имат големи дялове в различни отбори извън Англия. Мажоритарен акционер на Челси е консорциумът BlueCo, който се сдоби с дял от френския Страсбург през юни.

"Това бе гласуване на цялата Висша лига, не само на Нюкасъл. Знам, че голяма част от клубовете притежават други отбори по света, така че не сме само ние", заяви Хау на пресконференция преди съботния мач с Челси.

"Нюкасъл има свои виждания и гласува според тях, каквито са правилата. Така резултатът от вота стана такъв, какъвто е. Спокойни сме. Имаме отбор, който наистина харесваме и ако се завърнат контузените ни играчи, то няма да има голяма нужда от интензивна работа на трансферния пазар. Тези решения ще се вземат тогава, а не сега.

"Не смятам, че имаме предимство пред когото и да било. Не сме различни от останалите клубове във Висшата лига".

Контузени преди мача с Челси са Калъм Уилсън, Харви Барнс, Свен Ботман, Джейкъб Мърфи, Дан Бърн, Елиът Андерсън и Мат Таргет.

"Чака ни тежък месец, особено с мачовете в Шампионската лига и Купата на лигата. Сами си спечелихме правото да играем в тези турнири, а контузиите правят положението сложно. Ще се справим и с това. Тези, които са здрави и на наше разположение, са отлични футболисти", добави той.

 

БТА / Автор: Ивайло Георгиев