Швейцарският национал Джердан Шакири все по-бързо се превръща в любимец на феновете на Ливърпул, които благодарение на него започват да забравят болезнената за мнозина продажба на Филипе Коутиньо в Барселона. Статистическите данни всъщност сочат, че 27-годишният Шакири има много по-влияние от бразилеца на терена.

Когато в началото на миналата 2018-а Ливърпул обяви раздялата с Коутиньо, доста хора се чудеха дали тя няма да срине баланса в отбора. Мениджърът Юрген Клоп намери рецептата към едно ново лице на отбора без бразилския маестро, като огромна роля за това изигра формата на атакуващото трио Садио Мане – Роберто Фирмино – Мохамед Салах.

Преди началото на настоящия сезон беше ясно, че това трио само по себе си няма как да тегли отбора напред в дългосрочен план, а Клоп беше особено настоятелен през лятото в търсенето на нови офанзивни опции. Така Шакири се озова в клуба срещу наглед скромната сума 13,5 милиона паунда (дължаща се главно на изпадането на Стоук Сити от елита).

Бившият футболист на Байерн Мюнхен моментално се вписа в обстановката и заслужава единствено суперлативи за представянето си. Дотук през сезона Шакири има 15 шампионатни мача за „червените” (9 от тях като титуляр), а активът му в тях е 6 гола и 2 асистенции.

Един бърз поглед към настоящия актив на Коутиньо в Барселона определено подчертава ролята на Шакири. Бразилецът също има 15 мача в Ла Лига дотук – но със 120 минути повече на терена – и се е отчел с 4 гола и 1 асистенция. Към момента 26-годишният Коутиньо е далеч дори от собствения си стандарт, зададен в първите му 12 мача с екипа на Ливърпул през 2012 година. Тогава закупеният от Интер футболист съумява да запише 3 гола и 5 асистенции.