С два гола през второто полувреме Астън Вила победи Уест Бромич Албиън с 2:1 в първи мач от полуфиналните плейофи в Чемпиъншип в Англия.

Реваншът е на 14-и май, а в другия полуфинал спорят Дарби Каунти и Лийдс.

Четвъртият в редовния сезон УБА поведе рано в двубоя, но не успя да задържи преднината си, а в самия край остана и с 10 човека.

Астън Вила, който е пети от редовния сезон, показа силна воля за успех и в крайна сметка ликува като домакин.

Още във втората минута Джей Родригес получи топката в добра позиция, но защитник на Астън Вила предотврати опасността. Пак Родригес стреля в 12-ата минута в атака за Уест Бромич, но бе спрян от Джед Стиър.

Гостите поведоха с попадение на Дуайт Гейл в 16-ата минута. То реализира за 1:0 за УБА с прецизен изстрел в долния десен ъгъл на вратата на Вила. Уест Бромич се лиши от услугите на Крейг Доусън в края на първото полувреме, тъй като в 42-ата минута той се почувства зле и не се появи в игра през втората част.

Стражът на УБА Сам Джонстън заслужи овации в добавеното време на първото полувреме, спасявайки удар на Тайрън Мингс от далечно разстояние.

След почивката Стефан Йохансен първи затрудни стража на домакините, а след това Анвар Ел-Гази пък внесе напрежение в половината на гостите, но пак Джонстън не непреодолим.

Тами Абрахам също пропусна изгодна възможност за Астън Вила в 55-ата минута, а четири по-късно Джан Грийлиш отправи удар, който не затрудни вратаря на съперника. Анвар Ел-Гази също стреля не лошо в 60-ата минута, но прати топката вляво от вратата на Уест Бромич.

В 75-ата минута обаче Конър Хърихейн овладя топката и с чудесен далечен изстрел реализира за 1:1. Пет минути по-късно домакините получиха правото да изпълнят дузпа, която Тами Абрахам превърна в попадение за 2:1 за Вила.

Гостите останаха с човек по-малко след втория жълт и съответно червен картон за Дуайт Гейл в 88-ата минута.