Първото голямо дерби в съботния следобед в Англия оправда всички очаквания за драма и екшън. Тотнъм победи Арсенал с 2:1 в битката за Северен Лондон след пълен обрат и трибуните на "уайт Харт Лейн" ликуваха. 

Месут Йозил даде малко очаквана преднина на гостите, но след почивката на сцената излезе героят на мача. Хари Кейн с два гола обърна развоя, а вторият от тях беше в самия край, за да е пълна интригата и така да донесе още по-голяма радост на феновете. 

Играчите на Арсенал започнаха по-активно двубоя. Те имаха първия шанс в мача, но в последния момент, преди топката да стигне до Оливие Жиру на голова позиция, защитник на Тотнъм изби. И даде началото на контраатака на тима си. 

Тогава топката стигна до Хари Кейн и новата звезда на "шпорите" стреля хубаво по диагонала и затрудни максимално вратаря Давид Оспина. Колумбиецът обаче показа класа и изби в корнер. 

Активните в началото "артилеристи" обаче стигнаха първи до гола. В 11-та минута Дани Уелбек проби по десния фланг и надбяга Дани Роуз, за да пусне към Жиру. Французинът опита да стреля от точката на дузпата, но беше крайно неточен. 

За негово щастие обаче топката се озова у непокрития вляво Месут Йозил и германецът без да се забавя с едно докосване я прати неспасяемо в мрежата. Домакините претендираха за засада, но такава нямаше. Така "топчиите" поведоха с 1:0. 

Но това беше един от малкото хубави моменти за тях преди почивката. Домакините се хвърлиха напред в търсене на попадението и имаха няколко доста добри възможности. Те предпочитаха да стрелят предимно отдалеч и често затрудняваха Оспина. 

Веднага след гола Дани Роуз можеше да поправи грешката си, но стреля в аут от хубава ситуация. Малко след това той отново имаше подобна възможност и пак се оказа сам на левия фланг на атаката, но пак стреля на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Муса Дембеле и Райън Мейсън имаха също шансове да открият головата сметка на "шпорите" в този мач преди почивката, но и те стреляха далеч от вратата. А и Оспина се намесваше подобаващо на класата си, когато се налагаше. 

Така почивката дойде при преднина на Арсенал, но след доста натиск на Тотнъм. Все пак домакините в този мач отправиха 11 удара към вратата, три от които точни. "Топчиите" пък се разписаха при единствения си точен удар в очертанията на целта. 

Натискът на "шпорите" след почивката стана направо унищожителен. Муса Дембеле и Хари Кейн не успяха да изравнят малко след подновяването на играта, а един от малкото хубави шансове за "артилеристите" се откри пред Санти Касорла. Всъщност след неговия изстрел в 50-та минута за първи път се наложи на Юго Лорис да се намесва и той го направи блестящо. 

Но това беше само епизод, който не попречи на убийствения натиск на домакините. Той нямаше как да не даде резултат и това се случи в 56-та минута. Тогава Ерик Ламела центрира от корнер, получи се разбъркване, при което Хари Кейн беше най-съобразителен и този път вече преодоля великолепния в този мач Оспина. 

"Шпорите" обаче не се спряха и търсеха пълния обрат. Само три минути по-късно можеха и да стигнат до пълния обрат , но ударът на Муса Дембеле беше избит от Оспина, а Хари Кейн се подхлъзна в последния момент преди да наниже топката в мрежата на колумбиеца. 

Дани Уелбек малко след това имаше шанс да вкара за Арсенал, но не успя, а Набил Бенталеб в 64-та имаше невероятна възможност да вкара, но Оспина отново беше великолепен и спаси. 

Малко след това двубоят се поукроти, но играчите на Арсен Венгер така и не можаха да овладеят положението. Силният натиск на "шпорите" се превърна в огромно владеене на топката, но положенията намаляха. 

По-добрата игра на домакините се увенча с победен гол в 86-та минута. Тогава страхотно центриране на Бенталеб стигна до главата на Хари Кейн, който с прекрасен "падащ лист" не остави шансове на страхотния в този мач Оспина - 2:1. 

До края "топчиите" се хвърлиха напред, но беше прекалено късно. Тотнъм затвори успешно подстъпите към вратата си и нямаше как опитите на Месут Йозил, Чуба Акпом и останалите да отбележат. 

Така "шпорите" взеха голямото дерби на Северен Лондон и минаха пред големия си съперник в класирането. Те имат вече 43 в актива си, докато "артилеристите" остават с 42 и са на петата позиция вече, докато момчетата на Арсен Венгер слязоха на шестата.