Словесната престрелка между мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо и неговият колега от Челси Антонио Конте явно няма да приключи скоро. Нещата ескалираха особено след снощната победа на „червените дяволи” с 2:0 над Дарби Каунти във ФА Къп, когато Специалния отвори темата за неотдавнашното наказание на италианеца във връзка с „черно тото”.

Майкъл Оуен с остър коментар за буйните мениджъри в Англия

Отношенията между португалеца и италианеца никога не са били брилянтни от мига, в който стана ясно, че Конте ще наследи треньорското кресло на „Стамфорд Бридж”. В рамките на последните 24 часа ситуацията се влоши драстично, като първият „изстрел” бе дело на португалеца. Той разкритикува мениджърите, които се държат като „клоуни” край тъчлинията, като мнозина разпознаха в думите му отровна стреличка спрямо Конте и наставника на Ливърпул Юрген Клоп.

Конте отвърна на удара от Моу със "старческа деменция"

Във вчерашната си пресконференция Конте си позволи да отговори в същия стил, като заяви, че очевидно Специалния страда от „старческа деменция”, защото така се нарича състоянието, когато „не помниш какво си правил в миналото”.

Подобна хаплива забележка нямаше как да бъде подмината от Моуриньо и той нанесе удар с пълния си капацитет. „Нямам нужда от това мениджърът на Челси да казва, че съм правил грешки в миналото и че ще правя такива занапред. Това, което ще кажа, е, че никога няма да ме накажат за уговаряне на мачове”, заяви Специалния.

Все още Специален?

Това беше ясна референция към 4-месечната санкция, която Конте трябваше да изтърпи през 2012 година. Тогава италианските власти не го обвиниха директно в участие в уговорени мачове, а обвинението бе, че не е подал сигнал за потенциално манипулирани двубои, докато е бил начело на Сиена през сезон 2010/2011 в Серия Б. Тогава Конте се вслуша в правен съвет да търси извънсъдебно споразумение и да приеме 3-месечна санкция. Сделката с федералния прокурор обаче не бе призната от дисциплинарната комисия, която наложи 10-месечно наказание през август 2012 година.

Това доведе до обжалване, при което Конте доказа своята невинност, а санкцията му бе намалена до 4 месеца през октомври 2012-а. Същият казус премина и през гражданско съдилище през 2013 година, като първоначално Конте бе осъден на 6 месеца през април 2016-а, но след обжалване изчисти напълно името си.