Българският вратар Димитър Митов изпрати изключително силен сезон 2021/22 на вратата на английския Кеймбридж Юнайтед. Родният страж изигра внушителните 52 мача през кампанията и записа 17 сухи мрежи, а в паметта на хората със сигурност ще остане изключителното му представяне в гостуването на Нюкасъл за ФА Къп. Тогава той накара целият футболен свят да говори за него след вратарското му шоу на „Сейнт Джемсис Парк“. След дългия сезон Митов е в България за заслужена почивка и се съгласи на интервю специално за Gong.bg, в което направи ретроспекция върху изминалата кампания – от кои мачове бе доволен или не, както и в кои срещи се е представил на ниво или пък е недоволен от себе си. Той също така разкри, че ще бъде сред зрителите на финалния двубой от SESAME Купа на България ЦСКА – Левски и ще стиска палци за своя приятел Димитър Евтимов.

- Митко, привет и добре дошъл в България отново! Как си, успя ли да си починеш и да разтовариш малко от доста дългия сезон в Англия?

- Здравей! Добре съм, благодаря ти. Да, наистина вече поуспях да си почина, вече от почти две седмици съм си в България. Наслаждавам се на хубавото време, защото в Англия нямаме толкова топло време. Все още свиквам с жегата, но както казах – почивам си, отдавам се на по-дълга почивка отпреди, но е заслужено.

- Нека си поговорим за футбол. Кеймбридж завърши на 14-та позиция след дългогодишното си и дългоочаквано завръщане си в Лига 1. Доволни ли сте в клуба като цяло от представянето през този сезон?

- Със сигурност да. Мисля, че направихме доста силен сезон за отбор като нас, защото наистина има отбори в Лига 1, които допреди 5 години са били във Висшата лига. Това е наистина много трудна лига. За нас да завършим точно в средата е добро начало като за първа година обратно в Лига 1. Това трябва да ни мотивира за следващия сезон и да се представим още по-добре.

- Ти беше избран за Играч на сезона от феновете на Кеймбридж. Какво означава това признание за теб?

- Наистина съм много горд със себе си и съм благодарен на всички хора, които гласуваха за мен. Това показва, че наистина съм изиграл един добър сезон за клуба, но всичко това не идва като изненада. То дойде след много труд, много постоянство, много лишения в тренировъчния процес. Както винаги съм казвал – няма невъзнаграден труд.

- Ти самият доволен ли си от твоето представяне през тази кампания? Изигра 52 мача и записа 17 сухи мрежи във всички турнири, както и едно представяне, което видя цял свят срещу Нюкасъл.

- Да, със сигурност съм доволен от този сезон, но смятам, че мога още. Това е само едно начало за мен. Понеже съм изиграл един добър сезон, не трябва да се издигам в облаците и да си мисля, че съм успял. Сега трябва да докажа, че това не е някакъв късметлийски сезон и да имам постоянство. Надявам се в бъдеще още по-добри сезони да имам, защото аз вярвам в себе си и знам, че ще стане, когато полагам усилия в тренировъчния процес и играя всяка седмица. Ти каза за 52-та мача за един сезон, това въобще не е малко. Така се става по-добър. Можеш да правиш всички тренировки на света, да тренираш всеки ден, но ако не играеш мачове… Там се расте, там ставаш по-добър футболист. Да, както каза, мачът с Нюкасъл ще остане в паметта не само в мен, но и на всички фенове и хора, свързани с Кеймбридж, и то до края на живота им. Това, което направихме, наистина е велико. Влизайки в този мач, ние няма какво да губим, а само можем да спечелим. Дори да загубим мача – всеки очаква да загубиш, следователно можеш само да спечелиш. Знам, че когато играхме с Нюкасъл, те не бяха в най-добрата си форма във Висшата лига. Но все пак това е отбор от Висшата лига с футболисти за по 50-60 милиона. На Киърън Трипиър това му беше дебютът, между другото. Те тъкмо бяха и закупени от новите собственици и станаха най-богатият отбор в света. Това беше едно наистина великолепно представяне за нашия футболен отбор.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

- А в кой мач от шампионата ти беше лично най-доволен от своето представяне?

- Бих казал, че това е мачът срещу Шефилд Уензди вкъщи. Моят треньор на вратарите даде едно интервю след мача с Нюкасъл и каза, че който е гледал моите мачове през сезона, ще види, че съм изиграл много по-силни двубои като индивидуалност спрямо този с Нюкасъл. Например в мача срещу Шефилд Уензди играх много по-добре, но никой няма да говори за него, защото не беше пред 55 хиляди души и не е на живо по телевизията. В тази среща направих уникално представяне, със сигурност едно от най-добрите в моята кариера. Завършихме 1:1, вкараха ни в 86-ата минута. Мисля, че имах пак около 10 спасявания в този мач. Просто на един вратар, като му потръгне и още на самата загрявка знаеш, че ще ти върви в мача. За съжаление обаче допуснахме гол и така ме е яд за резултата със сигурност.

- Това ли е всъщност двубоят, за който най-много те е яд като резултат през сезона?

- Като резултат – не. Като резултат най-много ме е яд за мача срещу Флийтууд като гости, завършихме отново 1:1. Водихме цял мач с 1:0 в едни ужасни условия, дъжд, вятър, беше ужасно. Мисля, че беше вторник вечерта. Ужасен мач, нямах никаква работа, беше ми студено. Накрая един балонен удар и както се казва, дори той не разбра как я ритна. Един удар във вратата – един гол. Завършихме 1:1 и излизам след мача и си викам: „Никаква работа нямах днеска, нищо не съм направил“. Играхме цял мач в тяхното наказателно поле и накрая 1:1. Именно за това ме е яд най-много.

- А в кой мач според теб ти можеше да се представиш по-добре?

- Смятам, че това е двубоят с Ипсуич, когато завършихме 2:2 вкъщи. Това беше още рано през сезона и смятам, че за втория гол трябваше да се представя по-добре. Аз съм вратар, който обича да излиза за центрирани топки в мелетата. Имаше центриране от корнер на задна греда и аз скочих за топката, но останах под нея, защото не я прецених правилно и се разминах. Техният футболист на задна греда после просто я вкара на празна врата. Няма как, всеки бърка. Няма футболист, който да играе и да не бърка. Важното е тези грешки да не се повтарят и да се правят минимално.

- Любопитен съм дали покрай теб и твоите добри изяви в Кеймбридж местните фенове по някакъв начин са проявили повече интерес към България и към българското?

-Нещо интересно, което бих споделил, е това, че особено след мача с Нюкасъл на всеки един божи мач виждам български знамена по трибуните. В Кеймбридж или като играем като гости, особено покрай лондонските отбори, защото повечето българи са в Лондон. Идват много българи с българските знамена и винаги ми е странно, като чуя от трибуните: „Мите, Мите!“, защото е необичайно за английските стадиони (смее се). Това, че карам български фенове да гледат мачове на Кеймбридж и да следят моето представяне, ме прави наистина горд и се чувствам изключително щастлив.

- Нека те попитам малко за вашето първенство. Според теб Уигън и Родъръм ли заслужено бяха отборите, които да се класират директно в Чемпиъншип?

- Със сигурност, да. Това са двата най-добри отбора в първенството за мен. Родъръм според мен бяха най-силният отбор, но в последните 10-15 мача наистина не знам какво се случи с тях. Те стигнаха финал за „Папа Джоунс трофи“ и покрай това им се натрупаха много мачове, мисля, че около 60 и може футболистите да са се изморили. Те са физически много здрав отбор и много директен. При тях няма пасове, всичко е дълги топки към двама огромни нападатели отпред, които газеха всичко и наказваха с всяка една ситуация и с всяко едно положение противниковите отбори. Отбор като тях и Уигън не знам въобще какво правят в Лига 1. Уигън например имат футболист като Уил Кийн, който е тръгнал от Манчестър Юнайтед. Казвайки това, ние пък взехме 4 точки срещу Уигън (усмихва се). Победихме ги в края на сезона, а мачът бе излъчван на живо по телевизията, защото ако ни бяха победили, печелеха промоция. Ние ги бихме 2:1 като гости и играхме много добре тогава. Смятам, че ги изненадахме колко добре играхме в този мач.

- А според теб кой ще бъде победителят в плейофа за класиране в Чемпиъншип - Съндърланд или Уикъмб?

- Според мен ще е Съндърланд, защото те имат повече качество във футболистите, с които разполагат и биха могли да пуснат. Уикъмб е друг отбор, който има супер директен стил – всичко се рита към Сам Воукс и се играе за втора топка. Те обаче го правят изключително добре, защото те не просто ритат топката, а знаят къде я ритат и знаят после къде ще падне втора топка. Ще е интересен мач със сигурност. Смятам обаче, че Съндърланд ще победят.

- Няма как да не те попитам за това какъв е твоят поглед към следващия сезон и дали твоето бъдеще е свързано с Кеймбридж?

-Честно казано – наистина има интерес към мен това лято. Преди да се прибера в България, имах разговор с ръководството и те ми казаха, че очакват оферти за мен през лятото, но ще бъде трудно да си тръгна, защото те ще искат прекалено голяма сума. Ако един отбор обаче наистина те иска, ще плати всичко. Опитвам се да не го мисля, защото сега съм напълно концентриран върху това да си почина, въобще не мисля за футбол. Когато се прибера в Англия, тогава моята глава ще бъде концентрирана изцяло върху Кеймбридж Юнайтед и в това да направя една добра подготовка. За бъдещето – каквото се случи. Ако не, живот и здраве, още 52 мача и няма нищо лошо и в този случай.

- Сега ще вдигнем малко нивата в английския футбол като тема на разговор. Кой според теб ще стане шампион на Англия - Манчестър Сити или Ливърпул?

- Манчестър Сити! За мен е много странно как Манчестър Сити така и не успява да я спечели тази Шампионска лига, защото за мен те са най-добрият отбор в света. Аз не виждам отбор, който е по-добър от тях. Винаги има този въпрос: „Какво предпочиташ да спечелиш – Шампионска лига или Висшата лига?“. Повечето хора биха избрали Шампионска лига, но Висшата лига е от 38 мача, в които трябва да си добър, докато в Шампионската лига са доста по-малко. Смятам, че Ливърпул направиха много грешки с много равенства, докато Сити бие всичко живо наред. Головата им разлика също е много по-добра от тази на Ливърпул. Сега имат три точки преднина и два мача до края, което означава, че им трябват 4 точки, за да спечелят първенството. Смятам, че ще го спечелят.

- А кой ще триумфира във финала на ФА къп – Ливърпул или Челси?

- Ще е наистина много интересен мач според мен, но аз ще подкрепям Челси. Аз съм малко срещу Ливърпул, не знам защо. Явно съм фен на Манчестър Юнайтед и не искам Ливърпул да печели нищо (смее се). Смятам, че Челси с Томас Тухел може да спечели още една купа.

- Ти спомена вече за малшанса да си фен на Манчестър Юнайтед. С теб си говорихме по-рано през сезона, че много искаше срещу тях в турнира за ФА къп. Как изживяваш неуспехите, които има Юнайтед през този сезон?

- (Въздъхва) Да ти кажа честно – има само едно единствено нещо, което може да ме накара да плача и това е Манчестър Юнайтед. Няма такъв отбор! Вече всяка една година започнахме да си казваме като някои други отбори, че „другата година е нашата година“. Пълни глупости! Сега поне се надявам да дадат на новия треньор Ерик тен Хаг време. Дайте му 4-5 години да постави своя отпечатък, да наложи своята игра, да си вземе неговите футболисти и да се изчистят тези отпреди. Нека той си вземе футболистите и всичко да си го изгради той. Надявам се един ден отново Манчестър Юнайтед да жъне успехите, които имаше едно време.

Gulliver/GettyImages
87 снимки

- Последният мач на Юнайтед, който гледа на живо, беше този срещу Атлетико Мадрид, нали? Не ходи повече на стадиона.

- Да, да. Ходил съм да гледам Юнайтед два пъти на живо на стадиона и двата пъти паднаха с 1:0. Няма да стъпя повече там (смее се). Аз отидох да видя и Кристиано Роналдо, този човек е различен. Това ми беше най-големият кеф - да отида и да видя Кристиано Роналдо. Беше ми и единствената причина, за която отидох, да ти кажа честно, защото мачът беше във вторник. Отидох да го видя и си сбъднах една мечта – да видя Кристиано Роналдо.

- Мисля, че не съм те питал досега – кой вратар в английския футбол ти харесва най-много като стил?

- Алисон. Според мен той е вратар, който печели мачове. Много са малко вратарите, които печелят мачове на отбора си и според мен един добър вратар може да ти спечели поне 10 точки на сезон. Смятам, че Алисон това прави за Ливърпул в момента. Също така харесвам и Давид де Хеа. Ако не бяха той и Кристиано Роналдо този сезон, сигурно щяхме да сме десети. Това са за мен двамата най-добри вратари във Висшата лига, но ако ме питаш за света, има го Мануел Нойер и макар този сезон да не е в много добра форма – един Ян Облак също.

- Ти беше в компанията на също много добри вратари в Лига 1 и с теб сме си говорили, че много от тях биха могли съвсем спокойно да играят в долната половина на Премиершип.

- Абсолютно. Например вратарят на Шефилд Уензди Бейли Пийкок-Фарел беше под наем от отбора на Бърнли и има мачове във Висшата лига, играл е за Лийдс в Чемпиъншип. Има наистина много сериозни футболисти в Лига 1, които в повече от половината си кариера са играли или в Чемпиъншип или във Висшата лига. Много е хубаво да видиш футболисти, които са играли на много по-високо ниво, както и вратари. Гледаш, сравняваш и мисля, че разликата не е чак толкова голяма.

- На теб ти предстои през този уикенд да посетиш финала за Купата на България ЦСКА - Левски. Това може би ще е първи твой мач в България на живо от доста време насам?

-Никога не съм гледал на живо мач от българското първенство. Знам, че това сега не е мач от първенството, разбира се, а финал за Купата. Успях да си намеря билети и очаквам да видя голямата атмосфера на ЦСКА – Левски, за която всеки говори, за феновете и за целия този кеф, когато си на този мач. Нямам търпение да отида и да изпитам атмосферата и да се насладя, надявайки се на добър футбол и на добър мач. Аз ще подкрепям моя приятел Димитър Евтимов и се надявам, че той ще вдигне Купата.

- Аз държа да пускаш много видеа в социалните мрежи, защото това ще бъде една много добра реклама на българския футбол пред всички твои привърженици в Англия.

- Да, със сигурност ще има стори-та, защото се очаква голяма атмосфера, мисля, че над 30 хиляди човека ще са там. Виждам в Интернет и Фейсбук за феновете на Левски и ЦСКА и това, че във всеки един мач те са невероятни и създават една уникална атмосфера на футболния стадион. Както казах, нямам търпение да я изпитам!