Манчестър Сити записа десета поредна победа във Висшата лига. „Гражданите” надвиха с 1:0 като гости Брентфорд и ще завършат годината с комфортна преднина на върха във временното класиране.

Едиственото попадение в срещата, която беше от 20-ия кръг, вкара Фил Фодън в 17-ата минута. Голове на Фодън и Аймерик Лапорт пък бяха отменени заради засади.

„Гражданите” събраха 50 точки след днешния успех, докато Брентфорд е 14-и с 20 точки.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Двубоят започна с очакваното дълготрайно владеене на топката от страна на гостите. В началните минути обаче Алваро Фернандес не беше затруднен. В 12-ата минута Брентфорд организира опасна контраатака след грешна на Сити в центъра. Франк Ониека се озова на стрелкова позиция, но ударът на нигериеца не затрудни Едерсон. 

В 15-ата минута Едерсон отново трябваше да се намесва. Ониека получи отляво в наказателното поле и центрира, но Рубен Диаш опита да изчисти. Португалецът обаче насочи топката в очертанията на вратата и само добрата намеса на вратаря спаси "гражданите" от гол. След изпълнението на корнер се получи разбъркване, при което Жоао Кансело изчисти от голлинията.

Секунди по-късно Сити поведе. Гостите организираха поредната многоходова атака, а Кевин де Бройне със страхотен пас изведе Фил Фодън зад отбраната и халфът с едно докосване вкара за 0:1. Останаха съмнения за засада, но ВАР потвърди попадението. 

В 31-ата минута се откри нова възможност пред "гражданите". Габриел Жезус проби отдясно и нахлу в наказателното поле. Бразилецът отправи коварен удар, който беше блокиран от Баптист. Десетина минути по-късно нападателят на домакините Айвън Тони настъпи падналия на тревата Фернандиньо. Главният рефер обаче го пощади и не го изгони. В продължението на първата част Фернандиньо получи пред наказателното поле и отправи тежък удар, който попадна в главата на Матиас Йенсен.

Втората част започна с отличен шанс за гостите. Де Бройне центрира в наказателното поле, където Фодън изпревари Понтус Янсон и насочи с глава към далечния ъгъл, но в аут. В 50-ата минута гол на лидера във Висшата лига беше отменен. Габриел Жезус получи отдясно и качи топката на главата на Фодън, който порази целта, но беше зад отбраната на "пчеличките". 

В 66-ата минута гредата спаси Брентфорд. Де Бройне получи пред наказателното поле. Белгиецът имаше достатъчно време да обработи топката и отправи изстрел, който срещна дясната греда.

Сити продължи да бъде по-добрият отбор на терена, но не успяваше да затрудни Фернандес. В 77-ата минута мощен шут на Фернандиньо от границата на наказателното поле мина опасно над вратата.

Десет минути по-късно Аймерик Лапорт се разписа. Испанският национал се оказа най-съобразителен при центриране от пряк свободен удар на Де Бройне и с глава вкара във врата, но след намесата на ВАР се оказа, че е бил в засада.

Брентфорд Манчестър Сити

източник: Sofascore


Брентфорд - Ман Сити 0:1

0:1 Фил Фодън (17)

Брентфорд: Фернандес, Пинок, Янсон, Сьоренсен, Томпсън (81 - Годос), Расмусен, Ониека (75 - Бидструп), Йенсен, Баптист, Виса (69 - Каньос), Тони

Мениджър: Томас Франк

Ман Сити: Едерсон, Кансело, Диаш, Лапорт, Аке, Фернандиньо, Силва, Де Бройне, Фодън, Грийлиш, Жезус

Мениджър: Пеп Гуардиола