Хазартен трансфер или много добре обмислен план за бъдещето? Мнозина повдигнаха въпросително вежди, след като Джордан Пикфорд замени изпадналия от Висшата лига Съндърланд с Евертън, за да се превърне в третия най-скъп вратар в историята на футбола. 30 милиона паунда – толкова струва пристигането на 23-годишния страж на „Гудисън Парк“, но мениджърът на тима от Ливърпул Роналд Куман е убеден, че Пикфорд си струва всяко пени.

Петгодишен бляскав договор, 22 милиона британски лири първоначално плюс още 8 милиона впоследствие – параметрите по сделката изглеждат стряскащи, но защо Куман толкова много искаше в редиците вратаря на изпадналия Съндърланд?

Официално: Рекордният трансфер на Пикфорд е факт!

Нека започнем отначало – от една много студена януарска събота преди повече от пет години, когато едно 17-годишно момче се озова на вратата на Дарлингтън, който загуби с 0:1 пред собствена публика от Флийтууд, а впоследствие в края на онази кампания изпадна в шестото ниво на английския футбол. Това 17-годишно момче не успя да помогне на Дарлингтън да спечели нито веднъж в 17-те двубоя, в които пази и това 17-годишно момче трябваше да преглътне разочарованието от изпадането дори преди да вкуси от насладата на победата. Да, това 17-годишно момче бе именно Джордан Пикфорд, който вече бе направил впечатление в Академията на Съндърланд и бе пратен да се обиграва в изключително изискващите долни дивизии.

Евертън даде куп пари за холандски национал

 Стартът бе в Дарлингтън, но последваха периоди в Алфретън, Бъртън Албиън, Карлайл, Брадфорд Сити и Престън. И така – бавно и методично, от отбори извън футболната лига, до Чемпиъншип и 116 мача след онзи мразовит дебют срещу Флийтууд, Пикфорд най-сетне дочака своята голяма възможност. А тя дойде някак символично отново в един изключително студен януарски ден. Годината бе 2016-а, а мястото – много далеч от английския североизток. „Уайт Харт Лейн“ в Северната част на столицата Лондон бе арената, която видя началото на още една приказка във Висшата лига. Да, Съндърланд загуби с 1:4 от Тотнъм, но Пикфорд вече бе част от най-вълнуващото футболно първенство в света. И за да покаже, че нито един удар не може да го остави на земята, вратарят продължаваше да се изправя, въпреки неволите и въпреки пораженията, които следваха едно след друго. Въпреки изпадането на Съндърланд, който категорично бе, да го наречем, „най-лимитираният откъм потенциал отбор във Висшата лига“, въпреки допуснатите попадения, Джордан Пикфорд блестеше все по-ярко. През изминалия сезон той се превърна във вратаря, който направи най-много спасявания във Висшата лига, играта му с крака е като на плеймейкър, а при центриранията... При тях той е пълен господар – уверен, силен, хладнокръвен, просто не греши.

А тези думи идват от човек, който знае няколко неща за това да бъдеш вратар на най-високо ниво – Питър Шилтън...