Арсенал се сгромоляса без голямата си звезда Алексис Санчес срещу  Борнемут в мача от 23-ия кръг на Висшата лига.  „Артилеристите” допуснаха изненадваща загуба с 1:2 от 17-ия в класирането на „Виталити Стейдиъм”.  Ектор Бейерин откри резултата в 52-ата минута на срещата, но енергийният източник на „черешките” бе неизчерпаем и те осъществиха пълен обрат и то в рамките само на 4 минути. Калъм Уилсън изравни в 70-ата минута, а Лис Мусе обра овациите в 74-ата минута на мача. Така Борнемут постигна първа победа срещу Арсенал в историята на английското първенство.

Възпитаниците на Арсен Венгер остават на 6-ата позиция в класирането с актив от 39 точки, на цели пет от 4-ия и 5-ия в класирането, съответно Ливърпул и Тотнъм. Борнемут пък дръпна, след като бе на крачка от зоната на изпадащите и вече е 13-и с 24 точки.

Голямата новина преди мача бе отсъствието на звездата на гостите Алексис Санчес, който бе оставен извън групата за мача.

 В последните дни се заговори усилено, че чилийският национал може да премине в един измежду грандовете от Манчестър – Юнайтед и Сити, като липсата му срещу Борнемут още повече засилва спекулациите около евентуален негов трансфер.

В негово отсъствие атаката на тима бе водена от френския национал Александър Лаказет.

Месут Йозил също остана извън предварителния състав. Германският национал, чийто договор също изтича през лятото, е контузен.

Първото по-опасно положение бе пред вратата на гостите в 4-ата минута. Адам Смит стреля,  но но топката премина на сантиметри встрани от дясната греда.

„Артилеристите” побързаха да отговорят и в 8-ата минута Мейтланд-Найлс замалко да отбележи първия си гол за сезона. Лаказет няахлу в наказателното поле и центрира към далечната греда. Топката попадна в 20-годишния му съотборник , който след няколко финта стреля, но нацели напречната греда.

В 10-ата минута Иуоби  отправи елегантен удар от ръба на пеналтерията, но Асмир Бегович спаси спокойно удара, насочен към десния ъгъл. 

Футболистът на Борнемут Калъм Уилсън  опита да спогоди номер на вратаря на Арсенал Петър Чех, но той не мина. В 16-ата минута чешкият страж трябваше да изпълни аут, но бе избутан от нападателя на „черешките” . Чех изпусна топката, която бе в ръцете му, а Уилсън веднага я запрати към опразнената врата. Съдията обаче видя случилото се и отсъди нарушение.

В 35-ата Дани Уелбек се стрелна в наказателното поле и шутира в средата на вратата, но отново Бегович внимаваше и го отрази.

В 39-ата футболистите на Борнемут изразиха претенции за дузпа. След центриране от тъч, топката се удари в ръката на Алекс Иуоби в наказателното поле, но главният рефер реши да не надува свирката си.

Минута по-късно Калъм Чеймбърс предотврати изключително опасно положение пред вратата си. Райън Фрейзър отправи опасен шут към вратата на Чех,  но ударът му беше блокиран от защитникът на гостите, който се хвърли на самоотвержен шпагат.

„Артилеристите” все пак първи стигнаха първи до откриващото попадение. Ектор Бейерин бе точен за гостите в 52-ата минута. Алекс Иуоби се отличи с блестяща асистенция, след като изведе испанския си съотборник зад защитата на "черешките". На свой ред Бейерин напредна в наказателното поле и с перфектен завършващ удар откри резултата в полза на тима си.

„Черешките” обаче не развяваха белия флаг изравниха на Арсенал в 70-ата минута. След страхотно двойно подаване между Райън Фрейзър и Лис Мусе, Фрейзър напредна отдясно и прати уникален извеждащ пас към Калъм Уилсън. Петър Чех допсуна груба грешка, след като излезе неразчетано и не успя да играе с топката. Уилсън се възползва от невниманието на стража, връхлетя върху топката и я прати право във вратата на "артилеристите".

Само 4 минути, след като изравниха на "артилеристите", домакините се възползваха от нова дупка в отбраната на съперника и осъществиха пълен обрат в срещата. Калъм Уилсън овладя страхотен извеждащ пас в наказателното поле и върна към нахлуващия на скорост Лис Мусе. На свой ред 21-годишният халф не се поколеба и отправи шут към средата на вратата. Отново Чех бе неубедителен, след като не успя да спаси удара на Мусе, който бе първи в неговата кариера с екипа на "черешките" във Висшата лига.

В 85-ата минута Джордан Айби замалко да наниже още един гол във вратата на гостите. Той пробва удар от дистанция, но топката мина встрани от дясната греда. Това бе и последното по-сериозно положение в срещата. 

Така надеждите на Арсенал Венгер и футболистите му за място в топ 4 малко по малко увяхват. "Артилеристите" на 100% нямат шанс за първата позиция, тъй като са на цели 23 точки от лидера Манчестър Сити.