В един от най-интригуващите сблъсъци на седмия кръг на Висшата лига Челси посреща Ливърпул на своя  „Стамфорд Бридж". Мачът е тази вечер от 19.30 часа, като ще бъде излъчван пряко по DIEMA SPORT 2 и по PLAY DIEMA XTRA.

Двата тима подгряха съботния си сблъсък с мач за Купата на Лигата през седмицата. Челси обърна съперника си от 0:1 до 2:1 с величествен гол на Еден Азар в края на срещата на „Анфийлд“. Сега съставът на авангардния философ Маурицио Сари приемат своя голям съперник в директен спорт за първото място. „Мърсисайдци“ са лидери в класирането на Висшата лига с 18т., докато Челси е трети с 16т.

Този сблъсък става истинско съперничество в последните 15 години, най-вече в ерата на Роман Абрамович начело на „сините“ от Западен Лондон. В този период Челси печели 5 титли на Англия, веднъж Шампионската лига, веднъж турнира Лига Европа, 5 пъти ФА Къп и 3 пъти Купата на Лигата. За Ливърпул пък остава само с една Шампионска лига, една ФА Къп и една Купа на Лигата в последните 15 години.

Всичко започна с онзи „гол-фантом“ на испанеца Луис Гарсия в полуфиналите на Шампионската лига през сезон 2004/2005. Епично, но много полемично попадение, което и до днес оставя отворен въпроса – премина ли с целия си обем топката, или не? Все пак Ливърпул се класира за финала в Истанбул и дори го спечели след невероятен обрат срещу Милан.  

Челси Ливърпул

източник: БГНЕС

В следващите четири години Ливърпул и Челси се срещнаха в нови осем топсблъсъка в Шампионската лига – през 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009. В последните три сезона двата тима се срещаха в етапа на директните елиминации - два пъти победители излизаха „сините“, а веднъж „червените“. През 2005 г. Челси и Ливърпул играха в една група в най-силния европейски клубен турнир. Все вечери, които едва ли някога ще бъдат забравени от феновете на двата тима.

В шампионата на Англия този мач предизвиква вълнения от всяка точка на света. Един от най-паметните бе в края на сезон 2014г., когато Ливърпул се нуждаеше от точка, за да изпревари Манчестър Сити на върха на таблицата и да стане шампион, но подхлъзване на Стивън Джерард позволи на Челси да вземе трите точки на „Анфийлд“ и пак да остави мърсисайдци с празни ръце. 

До момента двата тима са играли общо 180 по между си във всички турнири, като Ливърпул постига 77 победи, Челси – 63, докато равенствата са 40.