Челси се наложи с 3:0 над Лийдс Юнайтед в мач от 36-ия кръг на английската Висша лига след голове на Мейсън Маунт, Кристиан Пулишич и Ромелу Лукаку. В средата на първото полувреме пък Дан Джеймс остави домакините с човек по-малко.

Gulliver/GettyImages
46 снимки


"Сините" поеха контрола върху мача и поведоха още в четвъртата минута чрез Мейсън Маунт. Рийс Джеймс получи пространство отдясно и напредна към наказателното поле, където с лекота подаде към Маунт, а юношата на Челси откри резултата с мощно попадение. 


Четвърт час след началото домакините се посъвзеха от инкасираното попадение и опитаха да застрашат вратата на Менди, но ударът от дистанция на Диего Йоренте премина на косъм от дясната греда. 

В 24-ата минута Дан Джеймс видя червения картон, след като връхлетя по ужасен начин в краката на Матео Ковачич и остави отбора си с човек по-малко в следващите 65 минути. Хърватският национал се изправи на крака след влизането, но все пак не успя да продължи и бе заменен от Рубен Лофтъс-Чийк. 


Секунди по-късно Лийдс се измъкна, тъй като Ромелу Лукаку прати топката в мрежата на Мелие, но попадението не бе зачетено заради засада. 

В 34-ата минута белгийският национал засече центриране на Джеймс и с глава насочи към вратата на противника, но кълбото прелетя встрани от нея. 

В края на първата част играта бе прекъсната за известно време, тъй като фен на гостите се почувства зле и това наложи намесата на двата медицински екипа, които оказаха помощ на "синия" привърженик под грозните освирквания на домакинските привърженици.


Втората част започна с възможност за Лийдс, чийто край сложе Андреас Кристенсен. Датчанинът спря Рафиня, който бе напът да се озове сам срещу Менди, но топката му бе отнета. Малко след това обаче "сините" поведоха с две попадения, след като Пулишич достигна подаване и с перфектен удар от границата на наказателното поле удвои аванса на своя тим. 


В една от редките си възможности, Рафиня не успя да засече добро центриране в наказателното поле и ударът му с глава прелетя встрани от вратата на Челси. 

В 83-ата минута Ромелу Лукаку оформи класиката за "сините", след като белгиецът развинти защитата на противника, а след това преодоля и Илан Мелие с точен удар с левия крак. 


Така на "сините" им остават още две точки, за да подсигурят мястото си в Топ 4 и вече гледат към двубоя с Ливърпул за финала на ФА Къп в събота. Лийдс пък нареди трета поредна загуба и ще трепери до последно в битката за оцеляване. 


Лийдс - Челси  КР 0:3
0:1 Мейсън Маунт 4'
0:2 Кристиан Пулишич 55'
0:3 Ромелу Лукаку 83'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Лийдс: 1. Мелие, 14. Йоренте, 5. Кох, 6. Купър, 21. Страйк, 22. Харисън, 10. Рафиня, 26. Бейтс, 23. Филипс, 20. Джеймс, 19. Родриго 

Мениджър: Джеси Марш

Челси: 16. Менди, 2. Рюдигер, 4. Кристенсен, 14. Чалоба, 3. Алонсо, 8. Ковачич, 5. Жоржиньо, 24. Джеймс, 10. Пулишич, 19. Маунт, 9. Лукаку 

Мениджър: Томас Тухел 

Съдия: Антъни Тейлър
Стадион: "Елън Роуд", Лийдс