Отборите на Челси и Манчестър Юнайтед ще опитат да осмислят сезона си, печелейки трофея в най-стария клубен турнир – ФА Къп. Двата тима излизат един срещу друг във финала на надпреварата днес от 19,15 часа на стадион „Уембли“ в Лондон.

Сблъсъкът между двата гранда може да наблюдавате пряко в ефира на DIEMA SPORT 2, онлайн на PLAY DIEMA XTRA, а най-важните и напечени моменти от срещата ще намерите в Gong.bg.

Сезонът във Висшата лига не бе един от най-добрите и за двата тима. Отборът на Жозе Моуриньо завърши на втора позиция, но на цели 19 точки от шампиона Манчестър Сити, а през цялата кампания „червените дяволи“ бяха критикувани за прекалено дефанзивната си игра.

Челси пък дори не успя да се добере Топ 4, а ако „сините“ от Лондон се провалят и в днешния финал, то е почти сигурно, че това ще бъде последният мач за италианския мениджър на „сините“ Антонио Конте начело на тима.

Моуриньо и Конте заровили томахавката

Конте няма да може да използва левия си защитник Емерсон, който е с контузия, но отказа да даде повече подробности около състава си. В лагера на Юнайтед пък ще чакат до последния момент, за да разберат дали ще могат да използват в мача Ромелу Лукаку, който имаше проблеми с глезена.

Добрата новина за Жозе Моуриньо е, че Антони Марсиал отново е готов за игра, след като се възстанови от травма в коляното.

Челси и Манчестър Юнайтед са се изправяли един срещу друг във финал на турнира в други два случая. Челси спечели през 2007 година с 1:0 след продължения, докато Юнайтед триумфира през 1994 година след категоричното 4:0.

През 2007 финалът бе първият, който се игра на реконструирания „Уембли“, а наставникът на Юнайтед Жозе Моуриньо тогава бе мениджър на лондончани.

Това ще бъде осмият мач между Челси и Юнайтед на „Уембли“, като няма други тимове, които да са се срещали повече пъти на националния стадион на Англия.

Челси излиза в 13-ия си финал в турнира, а ако спечели днес, „сините“ ще грабнат осмия си трофей от надпреварата, което ще ги нареди до Тотнъм по спечелени отличия. „Сините“ играха във финала и през миналата година, но загубиха от Арсенал с 1:2. Лондончани достигат два поредни финала за първи път от 2009 и 2010 година, а Антонио Конте е изправен пред угорзата да се превърне в първия мениджър в Англия, който губи два поредни.

Антонио Конте иска трофея

Нападателят на Челси Оливие Жиру е бил замесен в цели 22 гола в 26 мача за ФА Къп от януари 2012. Французинът има 15 гола и седем асистенции – повече от всеки друг футболист в този период.

За Юнайтед финалът днес ще бъде рекорден. Той ще бъде под номер 20 за „червените дяволи“. Ако те спечелят, то ще се изравнят по трофеи с Арсенал, които са печелили отличието 13 пъти.

Финалът за ФА Къп - пряко по DIEMA XTRA

Любопитен факт е, че тимът на Жозе Моуриньо е допуснал едва един единствен гол през целия турнир този сезон. За самия португалец пък това ще бъде шести финал в Англия – два за ФА Къп и четири за Купата на Лигата. Моуриньо е спечелил всеки един от предишните пет.

Робелу Лукаку е отбелязал пет гола в турнира през тази кампания и 12 в последните си 12 мача за ФА Къп.