Челси победи Манчестър Сити с 2:1 на „Стамфорд Бридж“ в мач от 31-ия кръг на Висшата лига. С допуснатата загуба" гражданите" осигуриха титлата за Ливърпул и "червените" вече официално са новият шампион на Англия. Домакините откриха чрез Кристиан Пулишич през първото полувреме. Но в началото на втората част Кевин Де Бройне възстанови равенството след блестящо изпълнение от фаул. Малко преди края на двубоя Фернандиньо бе изгонен с директен червен картон, а Уилиан реализира дузпа. Със спечелените три точки Челси се настани удобно в Топ 4 и се намира на аванс от пет точки пред Манчестър Юнайтед.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

"Гражданите" стартираха много агресивно двубоя и веднага се пренесоха в полето на домакините. Първата ситуация логично бе за тях, но Бернардо Силва не успя да затрудни Кепа след слаб удар. Малко по-късно испанският страж се намеси решително след остро центриране на Бенжамен Менди отляво. В тези първи минути именно левият фланг на Манчестър Сити тормозеше отбраната на лондончани.

Челси отговори с опасна атака в 12-ата минута, но прострелното подаване на Уилиан бе избито от Гюндоган. След последвалият ъглов удар Мейсън Маунт стреля, но не успя да преодолее Едерсон.

Три по-късно "гражданите" поискаха дузпа за нарушение на Кепа срещу Бернардо Силва, но главният съдия Стюърт Атуел видя правилно ситуацията и не посочи бялата точка.

В 18-ата минута испанският страж се намеси решително след изстрел с глава на Фернандиньо. Рияд Марез центрира остро от фаул, където бразилецът бе над всички и стреля опасно, но стражът на домакините извади топката влизаща под гредата му.

Гостите продължиха да диктуват действията на терена и в следващите минути трайно се настаниха в половината на Челси. Нападателят на "сините" Оливие Жиру също се бе прибрал зад централната час на терена, за да помага на съотборниците си в защита.

В 27-ата минута все пак домакините погледнаха по-смело към вратата на Едерсон. Рос Баркли получи в наказателното поле и англичанинът реши веднага да стреля, но топката срещна тялото на Фернандиньо и излезе в ъглов удар.

В 32-ата минута Челси постепенно изгради атака в половината на гостите. Баркли центрира остро в наказателното поле отляво, но Пулишич не успя да засече в мрежата на Едерсон. Веднага след тази ситуация Маунт и Жиру комбинираха добре в наказателното поле, след което англичанинът плъзна топката успоредно на голлинията, при което Баркли стреля от малък ъгъл, но Фернандиньо изби запазвайи мрежата на "гражданите". Последва ъглов удар за "сините", след който Кристенсен стреля с глава и принуди Едерсон да се намесва решително предотвратявайки сигурен гол.

В 36-ата минута домакините откриха резултата. Кристиан Пулишич се възползва от неразбирателство между Менди и Гюндоган. Американецът напредна в половината на гостите и с премерен удар в долния ляв ъгъл реализира - 1:0.

Две по-късно Ман Сити отговори с плътен удар на Рияд Марез преминал над вратата. До края на първата част гостите се опитаха да притиснат Челси, но до по-сериозни положения пред Кепа не се стигна.


Дербито между Челси и Манчестър Сити може да проследите на живо по DIEMA SPORT 2 или на платформата PLAY DIEMA XTRA, както винаги Gong.bg ще проследи минута по минута най-интересното от двубоя в Лондон.

В началото на второто полувреме играта бе спряна за около пет минути, след като Андреас Кристенсен получи тежък удар в главата. Пеп Гуардиола действа бързо и включи в игра Давид Силва и Габриел Жезус.

В 55-ата минута Кевин Де Бройне изравни резултата след блестящо изпълнение на пряк свободен удар. Белгиецът завъртя технично топката в горния десен ъгъл на Кепа.

Две по-късно Ман Сити можеше да сътвори пълен обрат. "Гражданите" организираха красива контраатака, след което Рахийм Стърлинг бе изведен зад гърба на отбраната. Английският национал стреля, но топката срещна десния страничен стълб на вратата и запази равенството в мача.

Челси отговори в 62-ата минута, когато Мейсън Маунт бе изведен в наказателното поле, но крилото стреля покрай десния страничен стълб на Едерсон.

Малко след това Антонио Рюдигер настъпи болезнено голмайстора за гостите Кевин Де Бройне, което наложи ВАР да разгледа ситуацията за евентуален червен картон за защитника на Челси, но състемата реши, че в ситуацията германският национал е действал неволно и той остана на терена.

В 67-ата минута Рахийм Стърлинг опита нещо технично стреляйки към далечния ляв ъгъл, но топката излезе в аут.

В 70-ата минута Челси можеше отново да поведе. Кристиан Пулишич се озова сам срещу Едерсон. Крилото преодоля вратаря и плъзна топката към мрежата, но на голлинията Кайл Уокър се хвърли самопожертвователно и изби кълбото.

Пет по-късно гостите оцеляха още веднъж. Уилиан подаде в наказателното поле към резервата Тами Ейбрахам. Нападателят стреля, след което последва намеса на Едерсон. При добавката Пулишич бе спрян, но след това Челси получи нов шанс, при който Ейбрахам се опита да вкара, но на голлинията Фернандиньо игра с ръка. След консултация с ВАР, Стюърт Атуел посочи бялата точка и показа червен картон на бразилеца.

Уилиан застана зад топката и с точен изстрел в горния десен ъгъл отново даде аванс за "сините".

Дълбоко в добавеното време резервата Педро нахлу в наказателното поле и стреля в далечния ъгъл, което принуди Едерсон да се намеси решително избивайки в ъглов удар. До края на двубоя Манчестър Сити опита да натисне съперника си и да го принуди да се прибере дълбоко в собствената си половина, но до опасности пред Кепа не се стигаше и Челси задържа победата.

ЧЕЛСИ - МАН СИТИ 2:1

1:0 Пулишич 36'

1:1 Де Бройне 55'

2:1 Уилиан 77'-д.

СЪСТАВИТЕ:

ЧЕЛСИ: Кепа Арисабалага, Маркос Алонсо, Андреас Кристенсен, Антонио Рюдигер, Сесар Аспиликуета, Н'Голо Канте, Рос Баркли Кристиан Пулишич, Уилиан, Мейсън Маунт, Оливие Жиру

Мениджър: Франк Лампард

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон, Кайл Уокър, Фернандиньо, Аймерик Лапорт, Бенжамен Менди, Родри, Илкай Гюндоган, Кевин Де Бройне, Рияд Марес, Рахийм Стърлинг, Габриел Жезус

Мениджър: Пеп Гуардиола

Съдия: Стюърт Атуел

Стадион: "Стамфорд Бридж"