В отбора на Челси и „Raine Group“, която има за цел да намери новия собственик на клуба, са убедени, че ще изберат най-добрата оферта най-късно до понеделник, твърди журналистът на „CBS“ Бен Джейкъбс.

Процесът по продажбата, воден от нюйоркската банка „Raine Group“, достигна своя финален етап тази седмица, когато бяха проведени последните срещи с трите заинтересовани групи.

Консорциумите, водени от Тод Боули (собственик на ЛА Доджърс), сър Мартин Бротън (бивш председател на Ливърпул) и Стивън Палюка (собственик на Аталанта и Бостън Селтикс), имаха възможността да представят своите планове за обновяването на „Стамфорд Бридж“, което беше едно от условията за закупуването на Челси.

Боули и Бротън имат предимство пред Палюка, но последният има големи планове за Челси, не само за стадиона, но и по отношение на генерирането на приходи извън терена.

Не липсваше интерес към клуба от Висшата лига, идващ предимно от Северна Америка, но също и от Обединеното кралство и различни части на Азия. Крайната цена на сделката може да достигне 3,5 - 4 милиарда британски лири, твърди пък „Sky News“. Това ще бъде най-голямата сделка, постигана някога от спортен франчайз.

Gulliver/GettyImages
31 снимки

Според информациите, Роман Абрамович е поискал и тримата финалисти да увеличат офертите си с допълнителни 500 милиона паунда миналата седмица. Въпреки че не е съвсем ясно защо точно това искане е направено, и трите групи имаха намерение да се съгласят с него, тъй като то ще бъде част от благотворителното дарение, което ще бъде направено от приходите от продажбата.

По-голямата част от сумата ще отиде за жертвите на войната в Украйна. Челси започна процеса по създаване на необходимата благотворителна организация (или фондация), като правителството е наясно с този процес.

Ще има и 1-1,5 милиарда британски лири, които ще отидат в касата на лондончани под формата на инвестиция в техния стадион, академия и женския отбор.