Шампионът на Англия Челси не можеше да измисли по-драматичен сценарий за продължаването си в 4-ия кръг на ФА Къп. В преиграването у дома срещу Норич "сините" преминаха през целия спектър на емоции, за да триумфират в крайна сметка с 6:4 след изпълнения на дузпи и с 9 човека на терена. В редовното време мачът завърши при 1:1 благодарение на късния изравнителен гол на Джамал Люис. В продълженията се стигна до два червени картона за "сините" - на Педро и Алваро Мората, кой от кой по-безумни. Въпреки всичко тимът на Конте показа железни нерви при изстрелите от бялата точка и не сбърка при нито едно от изпълненията си, докато за "канарчетата" пропуск направи Нелсон Оливейра.

Първото полувреме определено няма да остане в историята на турнира като едно от най-интригуващите. Макар че и двата отбора по веднъж нацелиха напречната греда, като цяло положенията бяха много малко.

„Сините” упражниха очакван натиск в откриващите минути и в 9-ата Уилиан предизвика ъглов удар отдясно по атаката с шут от остър ъгъл. Центрирането на Кенеди си го биваше и Давид Луис се извиси на близката греда, като се размина с топката. Намиращият се зад него Тиемуе Бакайоко отклони с глава, а на метър пред голлинията Сесар Аспиликуета не успя да засече и се хвана за главата.

В 25-ата минута Дани Дринкуотър бе на сантиметри от прекрасен гол. Английският национал получи топката на 4-5 метра пред дъгата и шутира с десния крак. Топката описа неудобна за вратаря Ангъс Гън и намери напречната греда зад гърба му.

Норич определено се представи по-силно в заключителните 15-ина минути от първата част, а в 32-ата Нелсон Оливейра бе човекът, който създаде най-добрата ситуация. Португалецът умело овладя и се отдели от опеката на Итън Ампаду, а след това нанесе коварен шут с външен фалц. Уили Кабайеро беше прехвърлен и имаше късмет, че кълбото кацна върху горния край на напречната греда.

Към края на първата част лондончани определено имаха късмет, че не останаха с човек по-малко. Кенеди си позволи да удари с ръка в рамото Оливейра, след като португалецът му влезе малко по-остро от разрешеното. Този епизод като че ли обаче убегна от вниманието и на главния, и на страничния съдия, които не бяха особено далеч от ситуацията.

След почивката Челси заигра една идея по-активно с цел да избегне напълно излишните в този етап от сезона продължения и дузпи. Домакините се успокоиха значително в 55-ата минута, когато Кенеди изпълни тъч отляво, а след това получи и центрира като по конец към вратарското поле. Там Миши Батшуай изскочи съвсем непокрит и с мощен изстрел от упор прониза близкия горен ъгъл за 1:0.

Само 6 минути след гола „канарчетата” като по чудо не изравниха. Джеймс Медисън съзря възможността и незабавно шутира към вратата на Челси само за да види как топката среща левия стълб и излиза в аут.

В 65-ата минута Норич имаше още шанс да се върне в мача, но чудесно спасяване на Уили Кабайеро съхрани минималния аванс на Челси. Джеймс Медисън изскочи съвсем сам срещу вратаря отляво и опита да го преодолее с нисък шут, който бе спасен от аржентинеца.

До края на срещата „сините” се концентрираха върху това да избегнат други подобни колебания в отбрана, а остана и впечатлението, че силите на тима воден от Даниел Фарке привършиха. Точн това доведе до главоболия за английския шампион  и драма в края на редовното време.

В 89-ата минута резервата Алваро Мората изпусна да убие всякаква интрига, като направи безумен пропуск на няколко метра от вратата. Давиде Дзапакоста изпрати чудесно центриране отляво, а Мората се измъкна от пазача си и се хвърли да засича с шпагат. Контактът му с топката не бе добър и изстрелът излезе в аут покрай левия стълб.

Този пропуск натежа изключително много, защото в 4-ата минута от добавеното време 19-годишният Джамал Люис вкара срещата в продължения. Това бе последният отчаян щурм на гостите, като централният защитник Тим Клозе отправи решителното центриране. То кацна върху главата на младия ляв краен защитник и Люис с перфектен изстрел го прати в горния ляв ъгъл покрай слисания Кабайеро – 1:1.

В първото продължение Челси определено вдигна оборотите и това доведе до две отлични спасявания от Ангъс Гън. Вратарят на Норич отрази чудесен шут на Уилиан от точката на дузпата, който се канеше да влети под гредата, а малко преди края на първите допълнителни 15 минути стражът отказа и Алваро Мората, който бе останал очи в очи с него.

Втората част от продълженията започна с интересно центриране на Уилиан от корнер, което без малко да се превърне в гол. Бразилецът нямаше подобни идеи, но фалцовата му топка изведнъж заплашително тръгна да влиза под гредата, което доведе и до навременна намеса на Гън.

В 114-ата пак смелият страж на Норич отчая Алваро Мората, който спечели битката за позиция в наказателното поле и засече чудесно центриране на Сесар Аспиликуета. Испанецът за пореден път не затрудни вратаря, като с глава стреля право в обсега му.

За да стане още по-тежко за Челси две минути преди края на продълженията Педро бе изгонен за втори жълт картон след абсолютно ненужно нарушение в гръб срещу Уес Хулахан. Така „сините” се лишиха от един от сигурните си изпълнители на дузпи.

Драмата обаче съвсем не бе приключила. В предпоследната минута от продълженията Мората се устреми да прави пробив покрай Цимерман в наказателното поле и действително го подмина. Защитникът пробва да компенсира, като постави ръка върху рамото на Мората, а испанецът, усетил това, мигом се просна на тревата. Реферът Греъм Скот не се подлъга и вдигна жълт картон на Мората, а в същото време ситуацията минаваше през видеоарбитража. Острието на „сините” се разгневи жестоко и започна да ръкомаха заплашително, докато сипеше и ядни реплики. Поведението му не впечатли особено Скот, който моментално вдигна и втори жълт картон, с което Челси остана с 9 души преди дузпите.

При тях единственият пропуск бе на първия изпълнител за Норич – Нелсон Оливейра. Шутът на португалеца бе спасен от Уили Кабайеро, докато изпълнителите за „сините” – Уилиан, Давид Луис, Аспиликуета, Н’Голо Канте и Еден Азар – не трепнаха, за да пратят тима си в четвъртия кръг. Там съперник ще бъде елитният Нюкасъл.

Напред в турнира след преиграванията от сряда продължи и друг тим от Висшата лига. Суонси успя да надделее с 2:1 над Уулвърхемптън на своя „Либърти”. Джордан Аю и Вилфред Бони отбелязаха головете за победителите, а между тях се разписа португалецът Диого Жота.

Сензацията в преиграванията поднесе втородвизионният Уигън, който успя да отстрани по категоричен начин Борнемут. След 2:2 в първата среща у дома момчетата на Пол Куук расипаха „черешките” с 3:0. Сам Морси откри още в 9-ата минута, а Дан Бърн удвои аванса в 73-ата. Само три след втория гол Калъм Елдър оформи класиката за Уигън.