Отборът на Челси ще играе на финал в турнира за купата на Футболната асоциация! Възпитаниците на Антонио Конте не срещнаха особени трудности в полуфиналния сблъсък с тима на Саутхемптън, побеждавайки с 2:0 на „Уембли“.

Головете за лондончани вкараха Оливие Жиру и Алваро Мората през второто полувреме. Така Челси ще се изправи срещу Манчестър Юнайтед в спор за трофея на 19 май в Лондон.

Първият добър шанс в мача бе на сметката на Челси. Еден Азар получи пред наказателното поле на Саутхемптън, обърна се и стреля силно с левия крак, но топката профуча над вратата. Още в следващата атака Чарли Остин също напомни за себе си, отправяйки опасен удар.

Темпото в първите няколко минути бе изключително бързо, като атаките към двете врати се редяха една след друга. В 6-ата минута символичните домакини организираха перфектна контраатака, която бе завършена от Уилиан. Бразилецът получи от Еден Азар отдясно, обработи топката и стреля с левия крак, но коженото кълбо срещна напречната греда.

Постепенно двата тима като че ли намалиха оборотите и играта започна да се води предимно в центъра на терена. В 26-ата минута Челси организира поредна добра атака, в чиято основа бе Еден Азар. Белгиецът проби отляво и почти от аутлинията успя да центрира остро към Жиру, който обаче бе притиснат и не успя да отиграе.

Постепенно двата тима като че ли намалиха оборотите и играта започна да се води предимно в центъра на терена. В 26-ата минута Челси организира поредна добра атака, в чиято основа бе Еден Азар. Белгиецът проби отляво и почти от аутлинията успя да центрира остро към Жиру, който обаче бе притиснат и не успя да отиграе.

Последваха няколко поредни корнера в полза на лондончани, при които обаче Саутхемптън оцеля.

В 39-ата минута Оливие Жиру се озова на отлична позиция в наказателното поле, прбори се за топката с бранител на Саутхемптън и стреля акробатично, но в аут. Така, въпреки добрите възможности за попадения, такива през първата част не паднаха. 

Второто полувреме започна ударно за тима на Антонио Конте. Още в първата си атака през втората част Челси успя да поведе, а в герой за „сините“ се превърна Оливие Жиру.

Еден Азар успя да овладее топката на границата на наказателното поле след дълъг пас, обработи топката и подаде наляво към Оливие Жиру. Французинът като на шега премина през цели четирима защитници на „светците“, за да се озове един на един с вратаря Макарти и да го матира за 1:0.

Футболистите на Марк Хюз опитаха да отговорят почти незабавно, но Шейн Лонг пропусна отличен шанс. Чарли Остин действа много хитро, пропускайки пас към себе си, след като знаеше, че съотборникът му Лонг е зад него. Действията му изненадаха отбраната на Челси, Лонг пое топката, но докосването му не бе от най-добрите и не успя стреля.

Малко след 70-ата минута на двубоя дойдоха и някои от най-интересните ситуации в срещата. Нейтън Редман пропиля най-чистото положение  за „светците“ в мача. Той стреля силно от чиста позиция, вратарят Кабайеро се хвърли в противоположната посока, но в крайна сметка с крак успя да избие.

При последвалия корнер дойде и най-спортният момент в срещата. След разиграването от ъгловия удар Кабайеро бе неубедителен и в опита си да улови топката я изпусна. След като се удари в гърба на Чарли Остин, като че ли тя премина голлинията. Мартин Атикинсън обаче отсъди нарушение в нападение срещу футболиста на Саутхемптън.

Всичко в полуфинала бе решено в 82-ата минута, когато Челси вкара втория си гол в срещата. Само 86 секунди след появяването си в игра, Алваро Мората реализира с глава след прецизна асистенция на Аспиликуета отдясно.

До края на мача „сините“ пропуснаха още няколко отлични възможности, но в нов гол така и не падна.

В крайна сметка Челси се класира за финала в турнира без особени трудности и ще се изправи срещу тима на Манчестър Юнайтед в директния сблъсък за трофея на 19 май.

ЧЕЛСИ – САУТХЕМПТЪН 2:0

1:0 Жиру 46'

2:0 Мората 82'

Челси: Кабайеро, Аспиликуета, Кейхил, Рюдигер, Моузес, Канте, Фабрегас, Емерсон, Уилиан, Жиру, Азар

Мениджър: Антонио Конте

Саутхемптън: Макарти, Седрик, Хут, Йошида, Беднарек, Бъртранд, Ромеу, Хойберг, Лемина, Остин, Лонг

Мениджър: Марк Хюз

Стадион: „Уембли“, Лондон

Рефер: Мартин Аткинсън