Последният полуфиналист в турнира за Купата на Англия има своето име и това е Челси. Лондончани стигнаха до предпоследната фаза на най-старата клубна надпревара във футбола през иглени уши в гостуването на Лестър в превърналия се в исторически мач. 

Исторически, защото за да победят с 2:1, момчетата на Антонио Конте имаха нужда от продължения. А такива имаше за първи път след първи мач от тази фаза и стана възможно, след като от ФА отмениха преиграванията в Топ 8 на турнира. 

Иначе Алваро Мората даде преднина на лондончани преди почивката с много технично изпълнение, но четвърт час преди края Джейми Варди отбеляза дежурния си гол и така прати мача в допълнително време. Там точно преди изтичането на първото продължение Педро Родригес се възползва от кошмарна грешка на Каспер Шмайхел и вкара за 2:1.

Така той осигури място на тима си в предпоследната фаза, до която достигнаха още Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Саутхемптън. От тези тимове единствено "светците" не са замесени в битката за Европа през Премиършип. 

Мачът започна равностойно, като студът малко сковаваше играта на тимовете. Домакините бяха по-активни, но два удара от разстояние на Марк Олбрайтън и Вилфред Ндиди бяха спасени с вещина от резервния страж на "сините" Вили Кабайеро. 

Постепенно с напредване на времето през първата част Челси вдигна оборотите и имаше своите шансове да открие. Най-чистият от тях се откри пред Алваро Мората в 28-та минута, но страхотният му удар от близка дистанция беше уловен от Каспер Шмайхел. 

Така полувремето вървеше към може би заслужено нулево равенство, когато лондончани стигнаха до преднина. В 42-та минута Рияд Марез тръгна да пробива в половината на противника, но изгуби топката точно пред наказателното поле. 

От там тя светкавично се озова в краката на Уилиан, който тръгна напред с 50-метров рейд и изведе зад защитата Алваро Мората. Испанецът с прекрасен фалцов удар преодоля Каспер Шмайхел и даде аванс на тима си. 

При този резултат дойде и почивката. А след нея Лестър играеше по-активно. Бен Чилуел и Джейми Варди пропуснаха за домакините, докато Алваро Мората и Уилиан не можаха да се разпишат за гостите. 

В 53-та минута дойде и най-големият пропуск за "лисиците". Тогава Варди беше намерен на страхотна позиция и се извиси да стреля с глава, но топката мина малко над вратата и гол нямаше. 

Постепенно домакините овладяха изцяло инициативата и натиснаха във финален напор за равенство и евентуални продължения. Тази тяхна упоритост даде резултат четвърт час преди края на редовното време. 

Тогава Рияд Марез проби до аутлинията и намери перфектно Джейми Варди пред вратарското поле. Първият му удар беше спасен от защитник, после два удара нанесе и Висенте Ибора, като вторият беше спасен от Кабайеро и стигна после до Варди, който вече нямаше как да пропусне - 1:1. 

До края на редовното време Челси имаше шанс да сложи точка на спора, без да се налага да се играят историческите допълнителни 30 минути. В 87-та минута прострелно центриране успоредно на голлинията стигна до Мората и той беше на изгодна позиция да отбележи, но Каспер Шмайхел показа невероятна класа и спаси. 

Това беше всичко интересно в редовното време и мачът продължи с продължения. Те бяха исторически, защото за първи път след премахването на преиграванията на четвъртфиналната фаза се стигна до допълнително време след първи мач от тази фаза на най-стария футболен турнир в историята. 

Първото продължение на тази битка предложи изключително постен футбол. В него не се случи абсолютно нищо почти до самия му край, тъй като и двата тима се стараеха повече да не сгрешат, което със сигурност щеше да е фатално в тази фаза от битката помежду им.

Единствен Педро в 101-та минута стреля към вратата, но твърде неточно, дори леко комично. И сякаш от нищото в самия край на това първо продължение падна и вторият гол за гостите от Лондон. 

В последната редовна минута на тази част Н'Голо Канте центрира балонно в наказателното поле, където дебнеше единствен неособено високият Педро. Испанецът изпревари неадекватно излезлия вратар Каспер Шмайхел и вклинен между двамата централни защитници прати топката в мрежата - 2:1. 

Това накара домакините да тръгнат мощно напред в оставащите им за обрат 15 минути. В 109-та минута те поискаха дузпа за удар в ръката на Н'Голо Канте, но не получиха такава. Дори на видеоарбитраж реферите прецениха, че нямат основания да накажат френския национал за това му действие. 

Заради този гол на гостите, играта доста се поизостри в тези минути, защото и "лисиците" оставаха пространства в защитата си за нахлуване на противникови играчи. Но ударите на Канте, Педро и Мората не се увенчаха с успех. Марез и Варди пък не можаха да оползотворят шансовете за Лестър. 

Така в крайна сметка Челси мина през иглени уши, но успя да намери място сред четирите най-добри тима в тазгодишното издание на ФА Къп и все още таи надежди за трофей през кампанията, след като вече ги изгуби на всички останали фронтове.