Манчестър Сити се наложи над Челси с 2:0 и завоюва за пети път в историята си "Къмюнити Шийлд".

Двубоят за трофея "Къмюнити Шийлд" се игра на стадион "Уембли" и с него бе даден старт на новия сезон в Англия.

"Гражданите" поведоха в 13-ата минута с гол на Серхио Агуеро, който бе точен с десния крак от границата на наказателното поле и реализира своя гол №200 за тима. Асистенцията за попадението на аржентинеца бе дело на 18-годишния халф Фил Фодън.

В стартовия състав на Челси пък бе 17-годишният нападател Калъм Хъдсън-Одой, който създаде опасност пред вратата на Сити в 33-ата минута, но Клаудио Браво парира удара му.

В оставащите минути до края на полувремето Челси се опитваше да налага преса, владееше малко повече топката и търсеше изравняването, но не успя да създаде чисти положения. Браво пък сътвори забавен момент в самия край на частта, след като излезе неразчетено, топката тупна и го прехвърли и трябваше бързо да се върне, за да овладее ситуацията.

В 50-ата минута Агуеро излезе очи в очи срещу Уили Кабайеро и можеше да удвои преднината на Сити, но стражът на Челси се хвърли за топката в удачния момент, Агуеро се забави и от малък ъгъл не успя да уцели вратата. Южноамериканецът обаче успя да накаже състава на "сините" в 58-ата минута, когато след бърза контраатака получи чудесен пас от Бернандо Силва и майсторски прониза за втори път противниковата мрежа.

Шампионите контролираха изцяло положението на терена до края и можеха да стигнат и до по-убедителна победа.

Така Манчестър Сити спечели за пети път "Къмюнити Шийлд", а Челси остава с четири успеха. Маурицио Сари не успя да стане първият мениджър в Премиършип след Дейвид Мойс, който успява да спечели трофей в първия си мач. Колегата му от Сити Пеп Гуардиола в същото време успя да попълни богатата си колекция от награди и в Англия не е печелил само Купата на Футболната асоциация. Сити за последно спечели "Къмюнити Шийлд" през 2012 г. след победа именно над Челси с 3:2 на "Вила Парк". Лондонският тим е вдигал този трофей за последно през 2009 г. след успех над Манчестър Юнайтед с 4:1 Сити вече има три поредни победи на "Уембли" - предните бяха срещу Тотнъм от първенството през април и срещу Арсенал през февруари във финала за Купата на Лигата. Агуеро вече има седем гола в последните шест мача срещу Челси, включително хеттрик през април 2016.