Челси и Манчестър Юнайтед не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 1:1 в едно от големите дербита на английския футбол. И двете попадения паднаха в края на двубоя, като Жоржиньо откри от дузпа в 87-ата, а Каземиро изравни и оформи крайния резултат в четвъртата минута от добавеното време. 

Gulliver/GettyImages
99 снимки

Двата отбора си разделиха по едно полувреме. Първата част определено беше за гостите от Юнайтед, като със сериозни пропуски се отчетоха Маркъс Рашфорд и Антони. „Сините“ пък заиграха по-добре през вторите 45 минути, като Трево Чалоба удари и греда. Всичко най-интересно обаче се случи в последните минути на мача.

Така за пети пореден път двата тима не успяват да се победят, а за трета поредна среща завършват при 1:1. С това равенство Челси запази четвъртото си място с 21 точки, докато Ман Юнайтед остава позиция по-надолу и с точка по-малко. В следващия кръг „сините“ гостуват на Брайтън, но преди това пътуват до Австрия за среща с Ред Бул Залцбург в Шампионската лига. За „червените дяволи“ предстои домакинство на Шериф Тираспол в Лига Европа, а следващия уикенд приемат Уест Хем Юнайтед в първенството.        

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Мениджърът на домакините Греъм Потър бе направил четири промени в сравнение с нулевото равенство с Брентфорд през седмицата. Бен Чилуел, Тиаго Силва, Рахийм Стерлинг и Пиер-Емирик Обамеянг започнаха от първата минута за сметка на Конър Галахър, Калиду Кулибали, който изобщо не бе в група, Кай Хавертц и Амандо Броя.

Наставникът на „червените дяволи“ - Ерик тен Хаг, пък предприе само една корекция от победата над Тотнъм с 2:0. Кристиан Ериксен замени Фред в халфовата линия. Кристиано Роналдо пък не бе в групата за мача, след като бе наказан за поведението му по време на мача с „шпорите“, когато не пожела да влезе като смяна и напусна „Олд Трафорд“ преди края на двубоя.


Срещата стартира в спокойно темпо, като и двата тима не предприемаха излишни рискове.

Първата по-интересна ситуация дойде в деветата минута, когато Люк Шоу получи отляво, проби към наказателното и шутира през краката на Трево Чалоба към далечния ъгъл, но встрани от лявата греда на Кепа Арисабалага.

В 13-ата минута Бруно Фернандеш получи пред дъгата на наказателното поле и комбинира с Антони, който стреля технично към вратата, но Кепа се намеси и изби удара в долния си десен ъгъл в корнер.

Постепенно обаче натискът на гостите се усили и в 28-ата минута те можеха да открият резултата. Рубен Лофтъс-Чийк загуби топката в своята половина под натиск от страна на Кристиан Ериксен и Каземиро, след което бразилецът комбинира с Бруно, а той с едно докосване даде чудесен извеждащ пас за Маркъс Рашфорд в наказателното поле. Нападателят не успя да си поведе по най-добрия начин топката с десния крак, тя му избяга напред, но се опита да я промуши покрай Кепа, който обаче излезе и го блокира.     

В 33-ата минута Рашфорд получи от Антони на центъра и направи индивидуален пробив, влез отдясно в наказателното поле и стреля силно по диагонала, но Кепа отново се намеси и спаси.

Минута по-късно Антони центрира отдясно в наказателното поле, топката стигна до Джейдън Санчо от другата страна, а англичанинът стреля ниско към вратата, но право в Кепа.

БГНЕС / BGNES
54 снимки

Мениджърът на „сините“ – Греъм Потър, реши да направи тактическа промяна още преди края на първата част и в 36-ата минута пусна на терена Матео Ковачич на мястото на Марк Кукурея, за да подсили халфовата линия на тима.

В 39-ата минута именно Ковачич опита да комбинира с Рахийм Стърлинг пред наказателното поле, получиха се два рикошета, а топката стигна до Пиер-Емерик Обамеянг в пеналтерията и веднага стреля с десния крак, но на сантиметри от дясната греда на Давид Де Хеа.

Четири минути преди края на първата част Кристиан Ериксен стеля от дистанция, но неточно.  

В минутите до края на редовното време на полувремето Челси се настани в половината на Юнайтед и на два-три пъти създаде суматоха в наказателното им поле. Обамеянг не успя да засече добро подаване в наказателното поле, а Лофтъс-Чийк стреля право в Де Хеа.

С изтичането на първите 45 минути обаче „червените дяволи“ можеха да ударят. Лисандро Мартинес плонжира и отигра с глава дълга топка в половината на Юнайтед, тя стигна до Бруно, който пък изведе Антони на чиста позиция зад Тиаго Силва. Бразилецът шутира от границата на пеналтерята, но покрай лявата греда на Кепа, който не помръдна.

В първите петнадесет минути на второто полувреме Челси се опита да натисне повече, но така и не стигаше до сериозни ситуации пред вратата на Де Хеа.

За гостите в игра пък се появиха Фред и Виктор Линдельоф, които замениха Джейдън Санчо и Рафаел Варан. Защитникът беше сменен принудително, след като  усука коляното и може дори участието му на Световното първенство в Катар следващия месец да бъде под въпрос.

Темпото на игра обаче спадна и битката се водеше повече в центъра на терена, отколкото пред двете врати.

В 73-ата минута обаче Челси беше много близо до откриването на резултата. Мейсън Маунт центрира от ъглов удар на далечната греда, където Фред не успя да противодейства на Трево Чалоба и стреля с глава, но топката се отби от напречната греда на Де Хеа.

Ман Юнайтед отговори три минути по-късно, когато Фернандеш шутира точно от дистанция, но Кепа изби в корнер.

Драмата тепърва обаче предстоеше. Домакините обаче получиха право да изпълнят дузпа в 84-ата минута заради необмислено действие на Скот Мактоменей, който задържа с две ръце Армандо Броя при центриране от корнер. Жоржиньо се зае с изпълнението и бе точен от бялата точка, с което даде преднина на Челси – 1:0.  

„Сините“ вече се виждаха като победители, когато в четвъртата минута от добавеното време на мача Люко Шоу центрира отляво в наказателното поле, където Каземиро насочи топката с глава, вратарят Кепа изби с една ръка, топката се удари в дясната греда, но мина с целия си обем голлинията за крайното 1:1.


FT | ЧЕЛСИ – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД  1:1

1:0 Жоржиньо (дузпа) 87'

1:1 Каземиро 1:1 90+4'

Висша лига, 13-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-4-2-1)1. Кепа Арисабалага - 14. Трево Чалоба, 6. Тиаго Силва, 32. Марк Кукурея - 28. Сесар Аспиликуета (к), 12. Рубен Лофтъс-Чийк, 5. Жоржиньо, 21. Бен Чилуел - 19. Мейсън Маунт, 17. Рахийм Стърлинг, 9. Пиер-Емерик Обамеянг 

Резерви: 16. Едуард Менди (вр), 30. Карни Чуквуемека, 20. Денис Закария, 23. Конър Галахър, 8. Матео Ковачич, 18. Армандо Броя, 22. Хаким Зиеш, 10. Кристиан Пулшич, 29. Кай Хавертц

Мениджър: Греъм Потър

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД (4-2-3-1)1. Давид Де Хеа - 23. Люк Шоу, 6. Лисандро Мартинес, 19. Рафаел Варан, 20. Диого Далот - 14. Кристиан Ериксен, 18. Каземиро - 25. Джейдън Санчо, 8. Бруно Фернандеш (к), 21. Антони ж.к. - 10. Маркъс Рашфорд  

Резерви: 22. Том Хийтън (вр), 2. Виктор Линдельоф, 12. Тайрел Маласия, 39. Скот МакТоменей, 36. Антъни Еланга, 55. Зидан Икбал, 28. Факундо Пелистри, 17. Фред, 49. Алехандро Гарначо 

Мениджър: Ерик тен Хаг


Главен съдия: Стюарт Атуел, Англия

Стадион: „Стамфод Бридж“, Лондон, Англия