Два от основните претенденти за титлата във Висшата лига – Челси и Ливърпул предоставиха истинско голово зрелище на "Стамфорд Бридж", в което обаче нямаше краен победител. Двата тима завършиха при резултат 2:2 в големия сблъсък от 21-ия кръг на първенството. Садио Мане откри в деветата, а Мохамед Салах удвои в 26-ата минута. Матео Ковачич върна интригата с чудесно попадение в 42-ата, а Кристиан Пулишич изравни в добавеното време на първата част, което се оказа и последният гол в срещата. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

И двата отбора изиграха мача на най-високо ниво и показаха защо са едни от най-добрите отбори в света в момента. Първата част спокойно може да се нарече феномелна, с оглед на четирите попадения и ситуациите, които следваха буквално една след друга. Ливърпул изглеждаше, че контролира спокойно мача, след като поведе с 2:0, но Челси не се предаде и усп да изравни в рамките на последните пет минути на първото полувреме. В първата половина на втората част надлъгването между двата тима продължи, но към края на двубоя "сините" се вдигнаха на финален щурм, който обаче не даде нужния резултат.

Това самоубийствено реми обаче не е в помощ на нито един от двата отбора в битката за титлата. Челси остава втори с 43 точки, на десет от лидера Манчестър Сити. Ливърпул е трети с 42 пункта, но и с мач в запас. В следващия кръг лондончани имат директен двубой с "гражданите", но преди това посрещат Тотнъм на 1/2-финалите за Купата на Лигата, домакинстват на Честърфийлд във ФА Къп и гостуват на "шпорите" в мач-реванш. Мърсисайдци, които остават без Мохамед Салах, Садио Мане и Наби Кейта, които ще участват на Купата на африканските нации, имат два мача с Арсенал за Карабо Къп, между тях домакинство на Шрюсбъри Таун във ФА Къп, а в следващия кръг на Висшата лига приемат Брентфорд.  

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините бяха без двамата си титулярни крайни бранители Бен Чилуел и Рийс Джеймс, които са контузени, докато пък Андреас Кристенсен същото не взе участие поради травма. По-рано днес стана ясно пък, че Ромелу Лукаку е наказан заради с изваждане от групата заради интервюто, в което остро критикува наставника на „сините” Томас Тухел и методите му на работа. Иначе, Тиаго Силва, Трево Чалоба, Маркос Алонсо, Н’Голо Канте и Кай Хаветрц стартираха като титуляри.

Гостите пък имаха проблеми с COVID, тъй като Алисон Бекер, Роберто Фирмино и Жоел Матип бяха с положителни тестове, а по същата причина и мениджърът Юрген Клоп не можеше да води отбора от скамейката. Тиаго Алкантара, Такуми Минамино и Дивок Ориги пък имаха травми, а Андрю Робъртсън бе наказан. Куивийв Келъхър, Ибрахима Конате и Джеймс Милнър започнаха от първата минута.


Още преди да са изтекли и 30 секунди от срещата Садио Мане получи жълт картон заради удар с лакът срещу Сесар Асипилкуета в борба за топката във въздуха. 

Първата голова възможност дойде в шестата минута, когато Мане бе изведен отляво зад защитата в половината на Челси и потърси веднага Мохамед Салах, който засече от границата на наказателното поле, но Едуард Менди изби.

"Сините" отговориха минута по-късно, когато Трент Александър-Арнолд не успя да изчисти добре топката, тя рикошира в Кай Хавертц и попадна в Кристиан Пулишич, който се озвова очи в очи с Куивийн Келехър, но резервният страж на гостите се хвърли в кратата му и изби.

Ливърпул пръв удари в деветата минута след грешка на Трево Чалоба. Диого Жота опита да изведе Мане, но Чалоба бе застанал пред него и опита да играе с глава, но вместо това предостави топката на сенегалеца, който се втурна в наказателното поле, преодоля Менди и хладнокръвно завърши във вратата - 0:1.

В 17-ата минута жълт картон получи и Пулишич, който влезе доста остро в краката на Жота. Американецът все пак игра с топката, така че това го спаси от директен червен картон.

Последва натиск на домакините, които се настаниха по-трайно в половината на своя опонент, но така и не успяваха да застрашат сериозно вратата на „червените“.

В 22-ата минута Салах излезе сам срещу Менди, който спаси удара му, но в крайна сметка беше отсъдена засада на египтянина. 

Четири минути по-късно обаче Салах нямаше прошка и удвои преднината на гостите. Александър-Арнолд изведе по великолепен начин египетския нападател отдясно в наказателното поле, който премина покрай Маркос Алонсо и не остави шаснове на Менди с чудесен удар в близкия му ъгъл - 0:2.

В 32-ата минута Мейсън Маунт ритна Константинос Цимикас, който бе на земята след сблъсък между двамата и системата ВАР прегледа ситуацията, но не последва наказание за английския национал.

Челси обаче отново заигра силно и успя да изравни само в рамките на четири минути. В 42-ата минута Маркос Алонсо стреля директно от фаул към близкия ъгъл, но Келъхър се намеси и изби. Топката обаче попадна на крака на Матео Ковачич, който стеля феноменално от воле от границата на наказателното поле и прати кълбото неспасяемо до лявата греда. Попадението беше разгледано със системата ВАР, тъй като Антонио Рюдигер бе в положение на засада и имаше съмнения, че пречи на стража на гостите, но попадението бе зачетено – 1:2.

В първата минута на добавеното време на първото полувреме лондончани успяха да изравнят резултата. Изчистване на Рюдигер от около центъра се озова в Н’Голо Канте, който пък изведе Пулишич отляво. Ибрахима Конате не успя да се намеси добре и последва удар на американеца, който не остави шансове на Келехър за 2:2.

Първата интересна ситуация за втората част дойде в 51-ата минута, когато Канте успя добре да задържи на центъра и изведе отляво на скорост Алонсо, който пък влезе в наказателното поле и опита да намери далечния ъгъл, но стреля в аут. 

Ливърпул имаше прекрасен шанс отново да излезе напред в резултата в 57-ата минута. Александър-Арнолд изчисти топката към центъра, където Пулишич не успя да регира добре и Жота съумя да чукне към Салах. Египетскят национал тръгна на скорост и шутира мощно от сериозна дистанция, но Менди успя да се избие в корнер. 

Две минути по-късно Мане и Салах направиха отлично двойно, като сенегалецът премина покрай Тиаго Сива и шутира към вратата, но сънародникът му на вратата на домакините се намеси решително. 

Челси отговори с чудесна възможност в 62-ата минута, когато Алонсо центрира отляво, а Пулишич стреля от движение на границата на вратарското поле, но Келехър също показа чудесен рефлекс, като парира и след това улови топката.

Малко повече от 20 минути преди края на редовното време бяха извършени и първите промени. В игра за Ливърпул се появиха Алекс Окслейд-Чембърлейн и Наби Кейта, които замениха Диого Жота и Джеймс Милнър, докато за Челси Жоржиньо замени Трево Чалоба.

В 72-ата минута удар на Пулишич от границата на наказателното поле премина над напречната греда. 

Калъм Хъдсън-Одой също се появи на терена за домакините десет минути преди края и замени Кай Хавертц.

В 82-ата минута Маунт стреля от пряк свободен удар пред наказателното поле на гостите, но в стената. Топката обаче се върна при него и последва нов изстрел, който този път бе точен, но Келехър улови. Две минути след това Алонсо стреля в близкия ъгъл сле нов совобеден удар отдясно, но отново без проблеми за стража на Ливърпул.

Три минути преди края на редовното време Рюдигер засече с глава центриране от корнер, но стреля покрай лявата греда на Келехър.

В тези минути Челси натискаше осезоамо в търсене на пълния обрат, но не успяха да стигнат до чисти положения докрая и двубоят завърши без победител.


FT | ЧЕЛСИ – ЛИВЪРПУЛ  2:2

0:1 Садио Мане 9'

0:2 Мохамед Салах 26'

1:2 Матео Ковачич 42'

2:2 Кристиан Пулишич 45+1'

Висша лига, 21-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-4-2-1): 16. Едуард Менди – 14. Трево Чалоба, 6. Тиаго Силва, 2. Антонио Рюдигер – 28. Сесар Аспиликуета (к), 7. Н’Голо Канте, 8. Матео Ковачич, 3. Маркос Алонсо – 19. Мейсън Маунт, 29. Кай Хавертц – 10. Кристиан Пулишич ж.к.

Резерви: 1. Кепа Арисабалага (вр), 31. Маланг Сар, 18. Рос Баркли, 17. Саул Нигес, 75. Люис Хол, 5. Жоржиньо, 68. Харви Вейл, 22. Хаким Зиеш, 20. Калъм Хъдсън-Одой   

Мениджър: Томас Тухел

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 62. Куивийн Келехер – 21. Константинос Цимикас, 5. Ибрахима Конате ж.к., 4. Върджил ван Дайк, 66. Трент Александър-Арнолд – 7. Джеймс Милнър, 3. Фабиньо, 14. Джордан Хендерсън (к) – 10. Садио Мане ж.к., 20. Диого Жота, 11. Мохамед Салах

Резерви: 97. Марсело (вр), 13. Адриан (вр), 12. Джо Гомес, 76. Неко Уилямс, 8. Наби Кейта, 17. Къртис Джоунс, 63. Оуен Бек, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн, 80. Тайлър Мортън

Мениджър: Пеп Линдерс


Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Стамфорд Брижд“, Лондон, Англия