Челси и Ливърпул завършиха наравно 1:1 в голямото дерби от 23-ия кръг на Висшата лига на Англия. Гостите от Лондон бяха по-близо до победата, която щеше да ги откъсне още повече на върха на класирането, но я изпуснаха. 

Те първо поведоха в резултата след изненадващо изпълнение на Давид Луис от пряк свободен удар в 25-та минута. Но Джорджинио Вайналдум изравни в 57-та и върна интригата в пълна сила. 

Четвърт час преди края обаче "сините" получиха възможността да изковат победата си в това голямо дерби, но Диего Коста, който си изработи дузпа, я пропиля с лека ръка и в крайна сметка двата тима се поздравиха само с по точка, за да запазят статуквото помежду си на върха. 

Мачът предложи очакваната битка от самото начало, като двата тима се захапаха здраво. Но чистите положения бяха твърде малко, като съперниците на терена се стремяха предимно да не сгрешат. 

Първото положение се откри пред Джорджинио Вайналдум в 12-та минута, когато получи топката пред границата на наказателното поле и той изстреля истински снаряд, спасен обаче от Тибо Куртоа. 

Равностойната битка по всяка една точка на терена продължи, а Челси поведе с първия си точен изстрел към вратата. Това се случи в 25-та минута, когато от пряк свободен удар се разписа Давид Луис. 

Тогава Уилиан се беше приготвил да изпълни статичното положение, а вратарят на Ливърпул Симон Миньоле се беше разсеял и гледаше към трибуните, вместо към топката. И Луис използва това, за да го хване неподготвен и с помощта на гредата да открие резултата. 

Последваха минути, в които играчите на домакините бяха като попарени и нищо в играта им не се получаваше. Челси пък предпочиташе да пази резултата и да разиграва разумно по-далеч от наказателното си поле. 

Така повече попадения преди почивката нямаше, а развръзката остана за втората част. А тя започна невероятно. Още в 49-та минута се откри шанс пред Роберто Фирмино да изравни, но той направи пропуска на мача. 

Тогава след една перфектна контра на "червените" топката стигна до бразилеца сам срещу Куртоа. Той обаче стреля от движение и изстрелът му беше толкова неточен, че топката сигурно прехвърли трибуните на "Анфийлд". 

Малко след това Виктор Моузес пропусна да реши всичко в тази битка и направи голям пропуск за Челси. В 51-та минута той получи една топка в наказателното поле от Диего Коста и с помощта на разсеяната намеса на Жоел Матип получи шанс да стреля от близка дистанция. Ударът му обаче удари мрежата от външната страна, точно до гредата. 

В тези минути обаче домакините налитаха много опасно и натискът им даде резултат в 58-та минута. Тогава Адам Лалана стреля от дистанция, топката се отклони към Джордан Хендерсън, който намери отляво в наказателното поле Джеймс Милнър. Ветеранът центрира, Виктор Моузес отклони точно на главата на Джорджинио Вайналдум и той щеше да скъса мрежата - 1:1. 

Последваха вихрени атаки на мърсисайдци в търсене на обрата, но чистите опасности бяха малко. Пък и точните удари, в интерес на истината, липсваха. Опасността пред Тибо Куртоа беше постоянна, но така и не се материализира. 

В 65-та минута пък Джеймс Милнър падна артистично в наказателното поле и поиска дузпа, но имаше късмет, че Марк Клатънбърг не му показа жълт картон, който впоследствие можеше да го прати и преждевременно под душовете. 

Така се стигна до 76-та минута, когато Челси получи право да изпълни дузпа. Тогава Диего Коста нахлу в наказателното поле, финтира Жоел Матип, който закачи коляното му и испанският национал падна в наказателното поле. Достатъчно основание за Клатънбърг да даде дузпа. Но от 11-те метра Коста неочаквано изпусна или по-точно Миньоле изби. 

Последните минути обаче бяха за лондончани. В 88-та минута удар на Педро Родригес мина на сантиметри встрани от вратата, а в 90-та бившият играч на Барселона получи още един шанс, но пак ударът му за малко не намери целта. 

В 91-та минута обаче и Ливърпул имаше своя шанс. Тогава Садио Мане качи топката на главата на Роберто Фирмино, но бразилецът стреля точно в ръцете на Тибо Куртоа и гол нямаше. 

В крайна сметка попадения повече нямаше и този мач приключи наравно. Така, всъщност, Челси увеличи аванса си пред преследвачите Арсенал и Тотнъм, които не спечелиха, но го запази непокътнат от 10 точки пред Ливърпул и интригата в Премиършип се запазва с пълна сила. 

Ливърпул: Симон Миньоле, Джеймс Милнър, Деян Ловрен, Жоел Матип, Натениъл Клайн, Жоржиньо Вайналдум, Джордан Хендерсън, Емре Джан, Фелипе Коутиньо, Роберто Фирмино, Адам Лалана;

Резерви: Лорис Кариус, Рагнар Клаван, Садио Мане, Алберто Морено, Дивок Ориги, Лукас Лейва, Даниел Стъридж;

Челси: Тио Куртоа, Сесар Аспиликуета, Давид Луис, Гари Кейхил, Виктор Моузес, Н'Голо Канте, Неманя Матич, Микел Алонсо, Уилиан, Диего Коста, Еден Азар;

Резерви: Асмир Бегович, Миши Батшуайи, Натанаел Чалоба, Сеск Фабрегас, Педро Родригес, Джон Тери, Курт Зума.