Дори без футболен сблъсък, събота вечер определено принадлежеше на Челси. Малко преди 21:00 часа българско време собственикът на "сините" от Лондон - Роман Абрамович, внесе смут, публикувайки кратко съобщение чрез сайта на клуба. 

"По време на почти 20-годишния си период като собственик на Челси винаги съм бил пазител на клуба, чиято работа е да дава всичко от себе си клубът да бъде възможно най-успешен, да градим бъдещето заедно, както и да имаме положителна роля в обществото. Приоритетът ми винаги е било добруването на клуба. Оставам отдаден на тези ценности. Затова днес предавам грижата на Челси в ръцете на хората, управляващи Благотворителната фондация на клуба. Смятам, че именно те биха се грижили най-добре за интересите на клуба, играчите, щаба и феновете", гласи кодираното съобщение, от което почти никой нищо не разбра. 

Gulliver/GettyImages
59 снимки

Какво всъщност ни разкрива написаното? 

Бившият губернатор на Чукотка обяви, че предава управлението на Благотворителната фондация, но това съвсем не значи предаване на собствеността, както доста от прочелите написаното заключиха. С най-прости думи - Абрамович все още е собственик на Челси. 

Все пак руснакът се оттегля от досегашните си лидерски задължения, което означава, че повече няма да участва пряко в операциите на клуба от Западен Лондон. 

В Тръста на Благотворителната фондация на Челси се включват Брус Бък, Джон Дивайн, Ема Хейс, Пиара Пауър, Пол Рамос и Сър Хю Робъртсън. Именно те решават всички казуси в отсъствието на олигарха, тъй като участието на Абрамович в ежедневието на клуба така или иначе бе ограничено. 

Директорът Марина Грановская продължава да ръководи преките футболни операции, заедно с техническия съветник Петър Чех, чиято роля предстои да бъде засилена. Брус Бък, Гай Лорънс и Юджийн Тененбаум остават в Борда на директорите. Това означава, че нищо в ръководното тяло на клуба не се променя. 

БГНЕС 
21 снимки

Тогава за какво бе всичко това? 

След инвазията в Украйна, в Обединеното кралство се заеха да наказват руските олигарси, приближени до президента Владимир Путин, заграбвайки активите им. Абрамович е част от "черния списък" на британското правителство, като не липсваха призиви от някои управляващи Челси да му бъде отнет. Дистанцирането от управлението всъщност е ход, с който това няма как да стане при евентуални санкции от страна на властта. 

Истината е, че "сините" постепенно успяха да се придвижат към устойчив финансов модел, който вече не изисква собственикът да налива пряко своето лично богатство. От клуб с огромни загуби през 2003 година, Челси се превърна в солиден бизнес гигант. Естествено, не без любезното съдействие на 1,5 милиарда британски лири от състоянието на Абрамович. На Острова се появиха информации, че ако руснакът се почувства изкупителна жертва на случващото се в момента, има правното основание да поиска възстановяване на сумата, дадена на клуба под формата на заем. 

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Ще се отърве ли Абрамович от Челси? 

Това е въпрос, чийто окончателен отговор знае единствено самият той, но моментната ситуация не предполага подобни действия. Спортните инвеститори и компаниите за частен капитал със сигурност следят случващото се, а в часовете след съобщението доста от медиите на Острова бързо "гръмнаха" с новината, че Челси е за продан. Това все още изглежда далеч от целите на бизнесмена, но не пречи на испански издания да твърдят, че има постъпила оферта за клуба, оценен на почти 2 милиарда евро. И като стана въпрос за финансови параметри...

Предстои ли свиване на бюджета? 

Напълно логичен е въпросът какво се случва с бюджета на клуба оттук нататък. Челси продължава да разполага с паричен поток вследствие на телевизионни права, спонсори, трансферни сделки и приходи от мачове. Това позволява на "сините" да останат стабилни на пазара и да продължат да осъществяват покупко-продажби, но ефектът върху трансферните цели е непредвидим. 

Шахматните ходове обаче със сигурност влияят на треньорския щаб и футболистите, за които предстои битка с Ливърпул за пореден трофей в ерата Абрамович. В навечерието на подобни управленски рокади "сините" от Западен Лондон ще спорят за Купата на лигата, а тепърва предстои да разберем в каква степен събитията ще окажат влияние върху кратскорочните и дългосрочните планове на клуба и накъде точно ще го отнесе вятърът на промяната. 

Двубоят с Ливърпул е от 18:30 часа и ще можете да го гледате пряко по DIEMA SPORT 2, както и да следите развоя му заедно с Gong.bg.