На вашето внимание предлагаме продължението на ексклузивното интервю за Gong.bg на известния спортен журналист от BBC radio Newcastle, Саймън Прайд. Втората част от интервюто е изцяло по футболни теми, като Саймън говори за смяната на собствеността в Нюкасъл, бъдещето на оттбора, а засегна и доста любопитната тема с Майк Ашли.

-Как ще коментираш смяната на собствеността в Нюкасъл? Нещата изглеждат почти сигурни, а феновете са в еуфория.

-Докато сделката официално не стане факт няма нищо сигурно.  Аз няма да повярвам в това, докато нещата просто не се случат. Работя в  BBC Newcastle от много години и хиляди пъти с моите колеги сме коментирали как едва ли не, Нюкасъл има нови собственици. Информациите изглеждат реални, всичко е сигурно, а в последния възможен момент нещата просто пропадат.  В момента вървят различни процедури, за да стане продажбата на клуба официалнна, но ако има човек, който в последния момент може да развали всичко, това е Майк Ашли.  Всичко все още е в процес на изчакване и неяснотите продължават, но аз лично съм оптимист, според мен Нюкасъл ще бъде продаден и това е въпрос на време. Нека обаче всички фенове на „свраките“ останат предпазливи и не бързат да се радват, докато клубът не излезе с официално становище. Не забравяйте, че има много пречки, които могат да спрат сделката. Тук са замесени прекалено много интереси и аз лично подхождам много внимателно към цялата ситуация.

37 снимки

-Все пак ти сподели, че си оптимист за смяната на собствеността, ако това се случи, според теб какво бъдеще очаква Нюкасъл? Много от феновете мечтаят вече за титла, участие в Шампионската Лига, или най-малкото сериозен пробив в Лига Европа?

-Да, аз съм оптимист и не крия това. Ако сделката официално стане факт, Нюкасъл вече ще бъде много силен финансово. Хората от Саудитска Арабия ще налеят много пари, но знаете, че парите не са всичко. Колкото и средства да изхарчиш, това не ти гарантира титла, купа, или участие в Европа. Трябва да се внимава много и за финансовия феърплей, всичко ще се следи внимателно. Според мен е от съществено значение, кой ще бъде треньор на отбора, аз не мисля, че нещата ще се случат толкова бързо. Очаквам това да бъде бавен процес, вярвам, че Нюкасъл ще бъде по-силен, но това няма да се случи веднага.

-Знаеш какво е мнението на хората в Нюкасъл за Майк Ашли. Той е обвиняван за всичко лошо в клуба, как ти виждаш нещата?

-Да, напълно сте прав. Майк Ашли едва ли не е смятан просто за лош човек, човек, който съсипа всичко в Нюкасъл. Моето мнение е, че феновете на отбора са напълно прави да го обвиняват за всичко. Според мен, той пропусна огромен шанс да направи Нюкасъл силен клуб и вината е изцяло негова. Знаете как стоят нещата, Ашли не влагаше почти никакви средства за трансфери, бе напълно незаинтересован от бъдещето на тима, и допусна страшно много грешки при своето управление. Той не влагаше сърце и душа в работата си, най-лошото беше, че той не се интересуваше от нищо, просто гледаше на Нюкасъл само като бизнес. Без никакви амбиции, без желание за развитие и успехи. Толкова пъти се обаждаха в Радиото фенове на Нюкасъл, които просто се оплакваха от Ашли, изразяваха своето недоволство, но ние не можем да направим нищо.  Също така искам да кажа, че Ашли има изключително лоша репутация като цяло, не само във футбола, той рядко дава интервюта, много често се крие, а това не е правилната стратегия.  Все пак трябва да казваме истината и искам да отбележа, че при Майк Ашли Нюкасъл бе изключително стабилен във финансово отношение, това не може да бъде подминато. 

-Оптимист ли си за завършването на сезона във Висшата лига? Различни информации сочат, че е много вероятно кампанията да бъде завършена, въпреки трудната ситуация?

-Наистина е така, все повече се налага мнението, че сезонът ще бъде приключен успешно.  Аз също вярвам, че скоро отново ще се играят мачове, макар и без публика. Всичко обаче трябва да се прецени много внимателно, за да няма риск за хората. Здравето е приоритет, макар че много хора не го осъзнават, има ядосани фенове, които недоволстват, че не могат да гледат любимия отбор, но запомнете, че това е само футбол. Хората трябва да осъзнаят истинския проблем сега, но въпреки всичко аз оставам оптимист и вярвам, че висшата лига ще бъде доиграна.

Автор: Делян Калинков