Брайтън & Хоув Албиън стартира новия сезон във Висшата лига с класическа победа с 3:0 като гост на Евертън в дебюта на новия си мениджър Фабиан Хюрцелер. За отбора на най-младия наставник в историята на първенството се разписаха Кауро Митома в 26-ата, Дани Уелбек в 56-ата и Симон Адингра в 86-ата минута. „Чайките“ бяха подпомогнати от факта, че играха с човек повече от 66-ата минута, когато с червен картон бе изгонен Ашли Йънг.

Снимки: Gulliver/GettyImages
91 снимки

Южняците поведоха на „Гудисън Парк“ в 26-ата минута, когато Уелбек изведе Янкуба Минтех отдясно, след което новото попълнение на „чайките“ преодоля Виталий Миколенко и с прострелно ниско центриране намери на далечната греда Митома, който просто засече във вратата – 0:1.

В края на полувремето Минтех напусна със съмнения за сътресение след тежък сблъсък с Миколенко.

В началото на второто полувреме Саймън Хуупър отсъди дузпа за Евертън, след като изглеждаше, че Люис Дънк закача крака на Доминик Калвърт-Люин в наказателното поле. Дарън Ингланд, който отговаряше за ВАР, обаче, призова реферът да изгледа повторение на ситуацията и Хуупър отмени решението си.

В 56-ата минута пък Брайтън удвои аванса си. Идрига Гай сгреши и подаде на Матс Вийфер, който веднага намери Уелбек. Нападателят напредна и стреля точно от границата на наказателното поле.

Евертън остана с човек по-малко в 66-ата минута, когато Ашли Йънг получи директен червен картон заради това, че фаулира откъсващия се Митома. На 39 години и 39 дни Йънг стана най-възрастният играч в историята на Висшата лига, който получава червен картон.

Четири минути преди края Брайтън организира още една брилянтна контраатака, с която стигна до трети гол. Уелбек разсече отбраната с хитър пас, намери Симон Адингра, който с хубав удар от границата на наказателното поле оформи крайното 0:3.

В добавеното време Ясин Аяри добави още едно попадение, което обаче бе отменено заради засада.

В следващия кръг Евертън гостува на Тотнъм Хотспър, докато Брайтън приема Манчестър Юнайтед.