Брайтън си гарантира място в европейските клубни турнири през следващия сезон, след като победи Саутхемптън вкъщи с 3:1 в двубой от 37-ия кръг на Висшата лига. С два гола на Евън Фъргюсън и един на Паскал Грос, „чайките“ събраха 61 точки на 6-ото място, като 8-ия Тотнъм няма да може да ги изпревари, дори да спечели последния си мач. „Светците“, за които се разписа Мохамед Елиунуси, пък остават на последното 20-о място с 24 точки, като през следващия сезон те ще са част от Чемпиъншип.

Gulliver/GettyImages
87 снимки

На „Американ Експрес Стейдиъм“ домакините започнаха по-силно, като в 22-ата минута топката стигна до Каору Митома, чийто удар обаче се отби в левия страничен стълб.

По-добрата игра на „чайките“ даде резултат в 29-ата минута, когато Алексис Мак Алистър подаде в наказателното поле, където до топката достигна Евън Фъргюсън, който с удар по земята я прати в мрежата на „светците“. Отново Фъргюсън бе точен в 40-ата минута, когато бе намерен в наказателното поле от Митома и хладнокръвно вкара гол за 2:0.

Две минути преди изтичането на час игра гостите хванаха защитата на Брайтън неподготвена и след центриране на Джеймс-Уорд Праус, топката стигна до Мохамед Елиунуси. Той надскочи защитата в малкото наказателно поле, за да засече с глава право в долния десен ъгъл и така намали изоставането на своя тим. В 63-ата минута Саутхемптън вкара дори втори гол, но попадението на Тио Уолкът не бе зачетено заради засада.

Вместо това, в 69-ата минута Брайтън си реши мача, като Паскал Грос овладя топката след рикошет и с безкомпромисен удар от границата на наказателното поле вкара топката в долния десен ъгъл на Алекс Макарти.

До края на мача до повече попадения не се стигна и след последния съдийски сигнал „чайките“ ликуваха, тъй като си гарантираха място в евротурнирите през следващия сезон.