Отборът на Брайтън сложи край на своята поредица от 735 минути без отбелязан гол във всички турнири. В изключителен като важност двубой от 36-ия кръг на Висшата лига „чайките” се добраха до 1:1 срещу гостуващия Нюкасъл и два кръга преди края имат аванс от 4 точки пред Кардиф Сити, който е първият под чертата.

Тимът на Крис Хютън беше записал 6 загуби и 1 реми в последните си 7 официални срещи, което възроди шансовете на уелсците да се спасят (в този период Кардиф постигна победа над „чайките” с 2:0). Сега футболистите, които и през миналия сезон пофлиртуваха с изпадането, имат ценен аванс преди заключителния етап, в който ще се определи и последният изпадащ в Чемпиъншип (след Фулъм и Хъдърсфийлд).

Първото полувреме на „Амекс Стейдиъм” определено не стопли сърцата на домакинските фенове. Те видяха как техните любимци изпитваха огромни трудности в организирането на атаките, а противникът владееше инициативата и търпеливо чакаше своя миг.

Той дойде в 18-ата минута, когато Саломон Рондон с гърди свали топката за Айосе Перес в наказателното поле. Получилият травма мигове по-рано нападател без никакъв проблем реализира с изключително красиво воле право в горния ляв ъгъл – 1:0. Така 25-годишният испанец затвърди убийствената си форма, като за първи път в своята кариера успя да достигне 11 гола през сезон във Висшата лига.

Малко по-късно обаче – в 33-ата минута – Перес все пак беше заменен, защото болките му станаха твърде сериозни. Рокадата повлия върху представянето на Нюкасъл, докато Брайтън примиренчески приключи полувремето без нито един отправен удар – нито в очертанията на вратата, нито извън тях.

Очевидно на полувремето мениджърът на „чайките” Крис Хютън успя да мотивира момчетата си за нещо повече, докато Нюкасъл се ориентира върху това да брани преднината си. „Чайките” не успяха да стигнат до чак толкова много голови възможности, но все пак се възползваха от тях. В 61-ата минута централният бранител Шейн Дъфи пропусна да отбележи след центриране от корнер, като неговият изстрел с глава премина в аут покрай левия стълб.

Изравняването стана факт в 75-ата минута, прибавяйки пореден гол в мрежата на „свраките” във финалния четвърт час на мачовете им. Бруно Салтор пое топката отдясно и отправи отлично центриране към далечната греда. Там Глен Мъри се пребори за високата топка и я отклони на пътя на Паскал Грос. Германецът на свой ред с глава нанесе изстрел покрай Мартин Дубравка, който се опита да го изпревари за топката – 1:1.

В добавеното време на срещата Брайтън можеше да стигне до пълен обрат, ако Мъри не беше направил нетипичен за себе си пропуск. 35-годишният англичанин получи шанс да стреля с глава на не повече от 2-3 метра пред голлинията и по някакъв начин изпрати топката над гредата.

Така или иначе, Брайтън дръпна с точка пред Кардиф след съботните мачове, тъй като уелсците загубиха с 0:1 от вече изпадналия Фулъм. Брайтън има 35 точки на 17-ата позиция, докато Кардиф е с 31. В следващия кръг "чайките" гостуват на Арсенал, който се бори за място в топ 4 и ще преследва задължителна победа. Кардиф от своя страна приема Кристъл Палас, докато Нюкасъл чака Ливърпул на своя "Сейнт Джеймсис Парк".